Стартира проект „ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА“

15 Фев 2023 13:25

Kъща за музикални вълшебства "Дивизи" - носител на Награда „ПЛОВДИВ“ категория Музика за 2021 г за проекта „ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА“ започна работа по своя нов социално ангажиран проект "СЦЕНА НА МЕЧТИТЕ" - финансиран по програма "Социално ангажирани изкуства 22" на НФК Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.
Основна цел на проекта е продължаване и надграждане на постигнатото в проектите "Деца в оркестъра" - 1 и 2 - интегриране на деца лишени от родителска грижа в културните и образователни институции чрез художествено- твoрческа дейност.
Освен обучението по инструмент на децата от ЦНСТ „Детска къща“ и „Майка Тереза“ гр. Пловдив, в проекта са включени и нови дейности, сред които участия на децата в Празничен концерт за Първи март и други концерти на Музикална къща Дивизи. Основната ни творческа изява тази година ще бъде участието във Флашмоб "24 Май".
Идеята е да се интегрира исторически значим факт от историята на гр. Пловдив и да се интерпретира модерно чрез арт структура с национално значение. Флашмоб „24 май“ е планиран за 11.05, когато в България, през 1851 г. Найден Геров организира официално първия празник в чест на светите братя Кирил и Методий. Събитието предвижда изпълнение на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ – т. Ст. Михайловски, м. П. Пипков на три локации. Първата е пред т.нар. Пловдивско Епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия или настоящо Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, втората в двора на НУМТИ „Добрин Петков“ и третата в „Капана“ ( квартал за творческа индустрия в гр. Пловдив). В проекта е заложено създаване на нов аранжимент на произведението, съобразно възможностите на целевата група за изпълнението му. За целта е ангажиран Румен Бояджиев – син, значимо име в съвременната културна среда. Предвидено е професионално заснемане, обработване и излъчване на материала от БНТ – Регионален център Пловдив.
Във Флашмоб „24май“ децата от ЦНСТ ще участват съвместно с деца от Музикална къща „Дивизи“ , от НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив и Хор „Детска китка“ – ЦПРЛ ОДК Пловдив.
Официални партньори по проекта на Музикална къща ДИВИЗИ са КСУДС гр Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, ЦПРЛ – ОДК гр Пловдив

За нуждите на проекта е необходимо декларация за съгласие за снимки и видеозаписи на децата.