КЛУБ „БЪЛГАРКА“ РЕДИ ШЕВИЦИ В ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА

10 Май 2023 10:47

 

С изложбата си „В сърцата си българското пазим“ Клуб за българска шевица „Българка“ към Читалище „Възраждане 1983” – Старинен Пловдив, отбелязва своята 45-гдишнина.
Тя ще бъде открита в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив, на 13 май (събота), в 17.00 часа и ще продължи до 26 май. Събитието е част от официалната програма – Европейска нощ на музеите.
В изложбата ще бъдат подредени произведения от различни етнографски райони на България, изпълнени в модерен стил, близък до вкуса и представите на съвременния човек, уточнява Мария Андонова, ръководител на Клуб „Българка”. Според нея вшиването на шевицата от древни времена е привилегия на българската жена, чиито ръце моделират тъканта в модерен интериорен предмет, обсипват дрехата с орнаменти и багри, превръщат аксесоара в изящна част от облеклото. С изложбата си „В сърцата си българското пазим“ пловдивските везбарки искат да покажат таланта на българката и как тя превръща своите умения и знания в безценно културно наследство, с което да се гордее пред целия културен свят.
Клуб „Българка“ е основан през 1978 г. от Елена Тодорова и 7 нейни съмишленици, обединени от общата кауза за съхранение, изучаване и популяризиране на традиционните практики във везбарското изкуство.
За 45 години клубът има портфолио с над 4 500 творби от колоритното шевично многообразие на различни региони от страната, 45 изложби – в страната и зад граница. Носител е на златни, сребърни и бронзови медали, на плакети и грамоти. В двутомния албум на Елена Тодорова „Българска народна шевица” са включени автентични творби, изработени от Клуб „Българка“.
През последните години майсторките на българската шевица от Клуб „Българка“ разгръщат дейността си в Читалище „Възраждане 1983” – Старинен Пловдив. Те развиват и популяризират традиционната за везбарството орнаментика; издирват оригинали от цялата българска етническа територия и ги вплитат в новите си идеи; успяват да възстановят позабравени техники във везбата и да ги прилагат в съвременния бит и облекло; предават своите умения и знания и на подрастващите.

Main Menu