"Пеещи котенца" спечелиха 5 приза от фестивала Magia Italiana

06 Юли 2023 19:28

Първа награда спечелиха вокална група „Пеещите котенца“ от международния фестивал за изкуства „Magia Italiana“ в Римини, Италия. Пловдивските таланти впечатлиха авторитетното жури, в чиито състав преобладаваха италиански музиканти, с песните „Questa mia nonna“ и “Saltarella con la corda” на композитора Невена Кючукова. Истински фурор предизвикаха прекрасните осем солисти, излизайки първи на сцената на гала-концерта. Те изпяха новия детски хит „Скачай на въже“ /“Saltarella con la corda”/, който направи своя дебют на италианска сцена. Аделина, Азалия, Ангел, Дария, Дарина, Невена, Светлана и Цветомира с усмивки, стилни дизайнерски костюми и професионално изпълнение озариха сцената на Club Opera beach, изградена на брега на морето на италианския курорт Римини. Всеки един от тях демонстрира уникална сценична и техническа подготовка. Участниците в „Magia Italiana“ и зрителите в откритата зала бурно аплодираха малките звезди на възраст от 5 до 7 години. По-късно членът на журито Пламена Златева, която е вокален педагог и директор на хора на оперния фестивал в Брегенц – Австрия, в Бад Андорф и има участия в Испания, Корея, Германия, Италия и др., връчи златната купа и медалите на ДВГ „Пеещите котенца“.
Единствено малките пловдивски таланти бяха подготвили изцяло репертоара си за конкурса в Римини на италиански език. Само за 2 месеца научиха 6 песни на композитора Невена Кючукова на италиански, преведени с много любов и професионализъм от Невена Костова.
Първа награда бе присъдена и на 7-годишната солистка на „Пеещите котенца“ Светлана Костова, която изпълни песента “Una barka strana” /„Странна лодка“/. Това е второ авторитетно отличие за Светли, след сребърния й медал преди 8 месеца на Европейския конкурс за нова авторска песен „Златни искри“. Призът й бе връчен от члена на международното жури Франческо Зохар. „Радост изпълва сърцето ми и мокри очите ми! Обичам я и не спирам да се гордея с нея! Благословена да е!“, сподели Светлана Костова, която е баба на 7-годишната носителка на златния приз.
На гала-концерта изпя любимата си песен „Лято на море“ /„L’estate al mare”/ на италиански език 7-годишната Дарина Танева. Тя очарова журито с уникалната си дикция и прекрасно глисандо, с ритмичното и перфектно изпълнение на сложни думи в текста на италиански език. Дари получи втора награда и специално поздравление от тримата италиански музиканти и преподаватели в журито – от композитора и вокален педагог Джани Непи, Франческо Зохар и Мария Роса Карета. Песента в българския си вариант е носител на златен медал от арт фестивала „Сезони“, а аранжиментът й е дело на преподавателя в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. д-р Веселин Койчев. „Прекрасно представяне на групата и на вокалистите. Изпълнени сме с благодарност и удовлетворение. Заслужени награди. Дари с нетърпение очакваше представянето си и е много щастлива и доволна от участието си в Италия. Като нейна майка се чувствам щастлива и се гордея с успехите й, разбира се“, сподели вълнението си майката на Дарина – Дани Танева.
С трета награда бе отличена и Аделина Христоскова, която изпълни песента “L’estate di nuovo al mare”. Тя също за първи път се представя на чуждестранна сцена и макар че е на 6 години, чудесно се изяви с италианската верския на детския хит „Пак съм на море“, която бе номинирана на Детска мелодия на годината през 2018 г. „Аделина изпя песента за морето “L’estate di nuovo al mare” и се представи невероятно на второто си самостоятелно изпълнение на сцена! Ние сме горди родители с нейните победи! Всички „котенца“ се изявиха блестящо на международния конкурс „Magia Italiana“, коментира майката на 6-годишната солистка Силвия Малфати-Христоскова.
Бронзово отличие бе присъдено и на 5-годишните близнаци Невена и Ангел Благоеви, които изпълниха песента „Близнаци“. Те показаха пред международното жури своите вокални умения и зарадваха родителите си с блестящо изпълнение. Станаха любимци на публиката, особено след като в края на песента Ангел целуна сестричката си, демонстрирайки освен чудесна вокална подготовка и джентълменско поведение.
„За пореден път вокалистите от ДВГ „Пеещите котенца“ доказаха колко е голям таланта им. Прекрасни изпълнения на групата и на индивидуалните участници. Без никакви притеснения излязоха на сцена и пяха не само на български, но и на италиански език“, коментира майката на 6-годишната солистка на „Пеещите котенца“ Цветомира – Гергана Тошева. Малката вокалистка от 2 години е част от „Пеещите котенца“, а от няколко месеца в състава на групата е и нейното 4-годишно братче Антон. „Заслужени медали за “Пещите котенца”! Децата вложиха много емоции и енергия. Вълнуваха се от мига, в който г-жа Кючукова съобщи за предстоящия конкурс. Поздравления преди всичко за нея самата, за любовта, с която твори и за професионализма, с който подготви децата за това събитие. Не се отказа, въпреки всички премеждия. Страхотни „Пеещи котенца“! Вие сте нашата гордост“, коментира от своя страна Гери Гергова – майка на солистката Дария Георгиева, която вече 4 години пее във вокалната формация. „Азалия замина за Италия с обещание към своя дядо да спечелят първото място и го изпълни! Децата се представиха невероятно и заслужиха всичките медали“, сподели от своя страна Ивелина Петкова, чиято дъщеря е от 5 месеца във вокалната група, бързо усвоява репертоара и се справя изключително успешно като солист.
С приз „Grande Maestro“ бе удостоена Невена Кючукова, която е композитор, текстописец и ръководител на ДВГ „Пеещите котенца“. Наградата й бе връчена от международното жури на фестивала.
Златният медал на „Пеещите котенца“ от престижен музикален форум в Италия е още едно признание за пловдивската музикална школа, коментираха присъстващите арт експерти на фестивала. „Прекрасни български деца! Спечелиха всичко, което се раздава в тяхната категория! Гордост за България, за Пловдив и за семействата, в които са се родили! Респект пред неповторимата Невена Кючукова – двигател и автор на всички прекрасни песни! Изключителен музикален педагог и мотиватор. Бъдете здрави и благословени, „Пеещи котенца“!, обобщи в края на гала-концерта Светлана Костова.
В 20-то издание на международния арт фестивал „Magia Italiana“ участваха над 400 деца и младежи от 5 държави, които представиха различни изкуства – балет, театър, народна, поп и джаз музика. Тази година половината от артистите бяха от България. На сцените освен вокални формации се представяха концерти на танцови и театрални групи. Организатор на арт форума е МАИ „Европа“ и неговият изпълнителен директор Снежана Полихронова-Кърнолски. Той се проведе под патронажа на почетния консул на България за областта Емилия Романя – Франко Кастелини.