ГРУПАТА ПО ХИП-ХОП ОТ МЮЗИКХОЛЕН ТЕАТЪР ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СПЕКТАКЪЛА „ПРЕРАЖДАНЕ“ НА НИКОЛАЙ СЕРАФИМОВ

11 Мар 2024 11:46

 

Групата по хип-хоп танци от Мюзикхолен театър Пловдив на Николай Серафимов за първи път се включи в спектакъла „Прераждане“ на известния пловдивски хореограф и преподавател. Единадесет момичета от 12 до 18 години участваха в постановката и влязоха в роли на куклите. Магията на „Прераждане“ оживя в Дома на културата „Борис Христов“ и вдигна на крака зрителите. В продължение на час и четиридесет минути публиката се потопи в приказно-фантастичната история на Елеонор и Филип, които се прераждат през вековете и достигат в наши дни.

„Разказваме една фантастична приказка за любовта между амазонка и римлянин, започнала преди 2 хиляди години. Прераждайки се, съдбата на двамата герои е да са заедно“, коментира авторът Ники Серафимов. И допълва: „И двамата са воини, във всички животи воюват и биват убивани. В 20 век се прераждат като танцьори във Франция и дори тогава ги застрелват във вариете. В наши дни се прераждат като баща и дъщеря, като отново са заедно и им се дава шанс любовта им да ги запази, без да бъде погубен техния живот“, допълва творецът.
Повече от 30 актьори в 17 танца се включиха в „Прераждане“. Главните роли се изпълняват от Гергана и Диан Райчеви, които над 10 години са играли в спектакъла „Паша“, когото очакваме в Пловдив на 7 април. Диан Райчев е солист на балета на Пловдивската опера повече от 20 години. Гост актьори в „Прераждане“ са Иванка Шекерова, Василена Караманлиева, Васил Караманлиев, Борислав Серафимов. В спектакъла играят Елинор Димитрова, Жулиена Господинова, Маргарита Димитрова, Виктория Николова, Весела Бонева, Николета и Ангелина Димитрови, Йоана Пеева, Ивелина Царева, Петър Арабаджийски, Стефани Циркалова, Христина Йорданова, Христина Атанасова, Яна Хаджиева, Цветелина Неделчева, Марин Станчев, Димитър Ангелов, Димитър Толев и още 20 танцьори от Мюзикхолен театър Пловдив. Сценарият, хореографията, костюмите, декорите и мултимедията на „Прераждане“ са дело на ръководителя, хореограф и създател на Мюзикхолния театър – Николай Серафимов, а режисьор е Васил Караманлиев,

„Търсим дарители, които да отворят сърцата си за нашето изкуство, за да осигурим финансиране за техническо оборудване и мултимедии за спектаклите си“, каза Ники Серафимов. Той благодари в аванс на всички благодетели, които биха подкрепили творческите личности в Пловдив.

Постановката е наситена с драматични моменти, уникално въздействаща музикална компилация, светкавични промени на сцени, разнообразие от танцови стилове и символика, неочаквани обрати и визуални ефекти, представени от невероятния Мариян Маврев и неговия екип, както и на Дома на културата. Изграденият LED екран пренесе публиката в пътешествието във времето на всеки един от героите на приказката. В залата присъстваха много деца. Сред тях 8-годишната Дарина, която от 3-годишна се занимава с пеене. „По-красив спектакъл не съм гледала. Беше супер. Във видеата видяхме колко лоши неща ние, хората сме правили в миналото – убиваме се един друг, а трябва да бъдем добри. Много ме вдъхнови тази постановка. Искам пак“, възкликна малката почитателка на изкуство. Сред публиката имаше гости от чужбина, преподаватели от пловдивски университети, театрални и музикални експерти, любители на изкуството.

Спектакълът е носител на „Награда ИКАР 2023″, Награда „Пловдив“ за 2006 и 2022 г., награда на Гилдията на вариететните артисти 2022, приз „Вдъхновение“ на Соли 2021-2022.  

Мюзикхолен театър Пловдив е създаден през 1993 г. от Николай Серафимов. Номиниран е 5 пъти за Награда „Пловдив“, която печели през 2006 и 2022 г. Малките танцьори, участващи във формацията са носители на престижни награди от танцови национални конкурси. В школата на Николай Серафимов малки и големи придобиват умения по класически, съвременен и джаз танц, танцово шоу и други. Във формацията от миналата година има и група по народни танци с преподавател Гергана Райчева – позната като Елеонор от спектакъла „Прераждане“.