Първата хърватска изложба в България се откри в Градска художествена галерия

22 Май 2024 12:35

 

В галерия „Капана“ към Градска художествена галерия - Пловдив се откри изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“, в която се представят трима известни художници от Загреб – Томислав Бунтак, Мая Рожман и Йосип Иванович. За голямата важност на хърватското артистично гостуване в Европейската столица на културата говори присъствието на заместник-посланика на Република Хърватия у нас г-жа Саня Губерова на откриването, както и силната ангажираност на инициатора на изложбата –Рашко Иванов, председател на Дружеството на българската общност в Хърватия. В словото си той подчерта голямото желание да се възобнови размяната на проекти в областта на изкуството и културата между двете държави, припомняйки факт с 30-годишна давност, който се помни с благодарност. Тогава фондация "Филипополис" прави изложба-дарение за възстановяването на град Дубровник.
Амбицията сега е изложбата в Пловдивската градска галерия да е начало на поредица разменни гостувания на художници. В инициативите партнира Хърватско-българското културно сдружение „Степан Юринич“ в София с председател инж. Румен Бояджиев. Замисленият цикъл на изложби се посвещава на големия общественик и културен деец на Хърватия и искрен приятел на България в нейните усилия за културно възраждане и националноосвободителни борби - епископ Йосип Щросмайер. През 2025 г. се навършват 210 години от рождението му и 120 години от смъртта му.
Пълна подкрепа за бъдещи двустранни прояви в сферата на изкуството между Пловдив и Загреб изрази заместник-председателят на Общинския съвет Стефан Послийски, който е и председател на постоянната Комисия по „Култура, евроинтеграция, туризъм и международни отношения“ в местия парламент. Той подчерта, че градът разполага с достатъчно голям бюджет за култура за осъществяване на такова сътрудничество.
На откриването присъстваха двама от художниците - преподавателите в хърватската Академия на изобразителното изкуство проф. Томислав Бунтак, председател на Хърватското дружество на художниците, и проф. Мая Рожман. Те и Йосип Иванович са ярки представители на съвременото изкуство. За селекцията на творбите им в настоящата изложба говори кураторът Милан Бешлич.
От своя страна директорът на Градската галерия Красимир Линков приветства гостите и открои високото ниво на представеното изкуство.
Художници и инициатори бяха поздравени от Цветанка Минчева – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, с чиято подкрепа се осъществява хърватското гостуване в Пловдив.
Изложбата може да се види до 9 юни.