Градската галерия ще представи съвременно изкуство от Сардиния, вдъхновено от Нурагическата цивилизация

23 Дек 2019 13:17

 

 

На 27 декември от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градската галерия (ул. „Княз Александър I“№15) ще се открие изложба на млади художници от остров Сардиния (Италия). Те са финалисти в конкурса по проект „Аrte nuragica / contemporanea“, част от програмата "IdentityLab" на регионалната администрация на острова.
Проектът популяризира в цяла Европа изкуството на съвременните сардински художници. Той има за цел да съживи художествената панорама на Сардиния, като кани млади артисти да представят нов поглед върху статуите от Нурагическата епоха на гигантите от Монте Прама. Изхождайки от тази обща тема, художниците са имали пълна творческа свобода да преосмислят културното наследство.
Нурагическата цивилизация е просъществувала на остров Сардиния от Бронзовата епоха (XVIII век пр. н.е) до II век. Наименованието ѝ идва от характерните за тази високо развита култура градежи на укрепени кули – нураги.
Част от впечатляващото древно наследство на острова са колосите от Монте Прама.
Това е група от около 40 статуи с височина до 2,5 м, открити през 70-те години в близост до некропол край Кабра. Статуите изобразяват стрелци, борци-гладиатори и фигури на вождове. Датирани са между X и VIII век пр. новата ера. Предполага се, че колосите са представлявали погребаните предци, сред които и митичният основател Сард.
В артистичния конкурс участват 160 творци, сред които през ноември жури избира 12 финалисти. От тях 5-ма са отличените с награди.
Произведенията от Сардиния ще гостуват в Пловдив – Европейска столица на културата 2019 до 18 януари, след което ще бъдат показани във Великобритания и Франция.

 

Main Menu