Джак Ма и за какво харчи парите си най-богатият китаец

03 Дек 2019 20:49

 

От учител по английски с месечна заплата от 12 долара до бивш шеф на една от най-големите компании в света, оценявана на над 465 милиарда долара, Джак Ма познава пътя на богатството по-добре от който и да е.

Към днешна дата Джак Ма е най-богатият китаец в света, а състоянието му възлиза на около 38 милиарда долара.

През септември основателят на Alibaba обяви, че се оттегля от позицията си в компанията, за да се отдаде на други идеи и занятия.

Истината е, че Джак Ма никога не е бил просто шеф на Alibaba. Проектите му и инициативите му обхващат много други индустрии и ниши, и именно там той хвърля най-много пари.

Като човек, познаващ добре цената на парите, Ма не се стреми да блести с луксозни возила и кара джип Roewe RX5 на стойност от едва 15 000 долара.

За по-дългите си пътувания обаче милиардерът използва частен самолет Gulfstream 550, закупен за 49.7 милиона долара.

Въпреки че Ма няма скъпи хобита от рода на голф или плаване с яхти, недвижимите имоти определено изглеждат като една от слабостите му.

През 2015 г. милиардерът даде невероятните 191 милиона долара за къща в най-скъпия квартал на Хонконг, която се превърна и в най-скъпия имот в града за 2015 г.

Малко след това Ма се сдоби и с апартамент в Ню Йорк срещу сумата от 23 милиона долара и с огромен лозов масив във Франция с площ от почти 1000 декара.

Като изключим тези придобивки, останалите големи разходи на Ма са свързани с благотворителни кампании и развитие на стартъп проекти в Африка.

През 2014 г. милиардерът дари 44 милиона долара за облагородяването на болница в Жейянг, Кигай, и за подкрепа на учителите в селските райони на Китай.

Ма също така е известен с огромните партита, които организира за служителите си. В чест на пенсионирането си този септември милиардерът нае олимпийски стадион и покани на празненството всичките над 60 000 служители на Alibaba.

 

0.3% пък от всички приходи на Alibaba отиват не в джоба на Ма, а биват дарявани за цели, свързани с опазването на околната среда. /lifestyle.bg

Main Menu