Факти за електронните цигари

03 Авг 2021 19:04

Какво представляват електронните цигари?

 

Електронните цигари са устройства, захранвани с батерии, които се използват за нагряване на течност, за да се получи пара, която след това се инхалира имитирайки пушенето. Това често се нарича вейпинг.

Автоматичните електронни цигари най-често се използват за пушене на никотинова течност. Устройствата могат да се използват и за вдишване на други наркотици, като THC (канабис) или безникотинови течности, които са направени от смес от химикали, включително разтворители, подсладители и ароматизатори, като плодове, близалки, кафе или алкохол.

Устройствата обикновено приличат на цигари, пури или тръби, както и на предмети от бита като химикалки, USB памети и по-големи цилиндрични или правоъгълни устройства.

 

Как се използват?

Електронните цигари използват топлина, за да превърнат никотинов или безникотинов разтвор на електронна течност в пара, която след това се вдишва.

Хората използват електронни цигари по различни причини, включително:

 

  • · за да им помогнат да намалят или откажат тютюнопушенето
  • · убеждението, че те са по-малко вредни от традиционните цигари
  • · са по-евтини от традиционните цигари
  • · вкусът е по-добър от този на традиционните цигари.
  • · могат да изпаряват на места, където традиционните цигари са забранени
  • · любопитство
  • · смятат се за по-приемливи от традиционните цигари.

 

Помагат ли те на хората да се откажат от пушенето?

Няма достатъчно доказателства, които да насърчават използването на електронни цигари за целите на отказването от тютюнопушене. Терапевтичната администрация (TGA) все още не е одобрила електронните цигари като средство за отказване от тютюнопушене.

Въпреки че преминаването към изпаряване може да помогне на някои хора да откажат традиционните цигари, има опасения, че пушачите могат да станат двойни потребители на електронни и тютюневи цигари и че бившите пушачи, използващи електронни цигари, е по-вероятно да се върнат към настоящото пушене.

 

По-безопасни ли са те от традиционните цигари?

Макар да е широко разпространено мнението, че електронните цигари са по-малко вредни от традиционните, тъй като не съдържат тютюн (тютюнът съдържа по-голямата част от токсичните химикали, причиняващи рак) те все още не са безвредни.

Съществуват известни рискове, свързани с всякакъв вид излагане на никотин върху развитието на мозъка, което означава, че бременните жени и подрастващите трябва да избягват изпаряването. Никотинът може да увреди ДНК, да стимулира образуването на тумори и е свързан с редица различни видове рак. Съществуват и рискове, свързани с никотиново отравяне чрез поглъщане и контакт на кожата с разтворите на електронната течност.

Качеството на производителите на електронни цигари е много различно. Значителните разлики в дизайна на продуктите и индивидуалните модели на пушене затрудняват определянето на потенциалното ниво на никотинова токсичност във всяко устройство или течност.

Устройствата за изпаряване могат да бъдат модифицирани така, че да доставят по-висока, по-вредна концентрация на никотин и да произвеждат повече токсични химически частици във вдишания облак от вейп.

 

Неизвестни химикали

Със или без никотин, всички разтвори на електронна течност, използвани за изпаряване, съдържат смес от нерегламентирани и вредни химикали и добавки.

Двете основни съставки, използвани във всички електронни течности, са пропиленгликол и растителен глицерин, които се считат за безопасни в някои хранителни продукти. Въпреки това последиците за здравето от многократното нагряване и вдишване на тези химикали в белите дробове са сравнително неизвестни, като някои данни сочат, че има потенциал да причинят вреди.

Електронните цигари могат да съдържат и токсини като формалдехид и тежки метали като хром, алуминий, арсен, мед, олово, никел и калай - всички те причиняват неблагоприятни последици за здравето, включително рак. Други открити химикали включват летливи органични съединения (често срещани в боите и почистващите продукти), ултрафини частици (които увреждат белите дробове), 2-хлорофенол (използван в дезинфектантите) и други канцерогени.

Етикетирането на никотина върху електронните цигари също може да бъде непоследователно, като на някои етикети неправилно се отрича наличието на никотин и други потенциално токсични химикали.

 

Млади хора

Бяха изразени страхове относно привлекателността на продуктите за вейпинг за младите хора. Компаниите разкрасяват продуктите си, за да изглеждат готини или забавни, и създават аромати, които създават усещане за сладост (като бонбони или плодови аромати), които се харесват директно на младите хора. В редица страни се наблюдават тревожни тенденции, показващи разпространение на електронни цигари сред юношите и децата.