Спиране на цигарите с вейп течности – възможно ли е?

13 Апр 2022 17:38

Вейп течности представлява основното гориво или материал за активиране на електронни цигари и наргилета. Напоследък, дискусията за тяхното влияние върху човешкия организъм отново прерасна в пламенен спор. Причината е, че вейп устройствата отново станаха на мода. С появата на нови, много по-щадящи здравето варианти, се увеличи и интереса към тях.

 

Ще се учудите, но главно този интерес идва от дългогодишните пушачи. Според мнозина от тях, с вейп течности спирането на тютюнопушенето е не просто възможно, ами и много по-лесно. То спестява всички негативни мисли и реакции както на ментално, така и на физическо ниво при рязко прекратяване на употреба на обикновени тютюневи изделия.

Какво обаче казват медицинските специалисти? Истината е, че през последните няколко години се появиха не малко изследвания, в които се твърди, че вейп течностите биха могли да въздействат положително върху човешкото здраве. Разбира се, всички тези проучвания са организирани и провеждани с участието на пушачи. След тяхното приключване медицинските екипи са повече от категорични, че консумацията на вейп течности дава много по-добър от всички останали видове методи за спиране на цигарите резултати. Учените са на мнение, че вейп културата е добър отправен момент за прекратяване с тютюнопушенето. Техният основен довод се свързва с плавното преминаване от пушене към непушене.

 

В някои изследвания дори се говори и конкретно за влиянието на вейп течностите върху човека и неговото здраве. Проучванията сочат, че онези варианти, които са без тютюн, на практика, имат минимална почти нулева вреда върху организма ни. Дори по някакъв начин вейп течностите да засягат отделни клетки на организма, това влияние не може по никакъв начин да се сравни с негативното въздействие на цигарите върху нас. От производителите на вейп устройства също вземат дейно участие в подобни проучвания. В едно такова изследване те дават следния довод относно твърдението, че електронните цигари е много по-малко вредната алтернатива от обикновените цигари. Когато се вдиша аерозол от вейп течности, дори те да имат определено съдържание на никотин, се стига до така наречената пикова серумна концентрация на никотин само за пет минути. Това е изключително бърза скорост на задоволяване на никотиновия глад и много често то държи пушача „сит“ за дълъг период от време. Нещо повече, мнозина твърдят, че това време на ситост е по-продължително от времето между две цигари за един класически пушат. Нещата отиват в полза на вейп течностите и когато имаме на предвид, че те са много по-безопасни от самите цигари и тютюна в него.

Спирането на цигарите категорично не е лесен процес. Обикновено, основната пречка за един пушач е чувството за навик. Точно този момент е критичен в отказването от тютюнопушенето. Вейп течностите биха могли да са най-практичното и ефективно решение за преодоляване на тази криза на бившия пушач. Тези устройства поддържат навика, докато трае физическата абстиненция към самия никотин. След като тя премине, пушачът съвсем спокойно ще може да се откаже и от вейп устройството. Разбира се, и в този случай се иска не само воля, но и наистина желание да се отървете от този вреден, неприятен и нездравословен навик.

Main Menu