Съдът върна на поправка обвинението срещу Лютви Местан

30 Окт 2020 19:01

Делото срещу Лютви Местан се връща отново на Окръжната прокуратура в Кърджали.

Решението е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателно, съобщи bTV.

 

Припомняме, че лидерът на ДОСТ е подсъдим заради катастрофа, в която загина 6-месечно бебе. Заедно с него обвиняем е и бащата на загиналото дете.

Трябвало да се отстранят допуснатите в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила.

Припомняме, че на 15 септември тази година стана ясно, че съдът връща

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

 

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.

Първоначално за произшествието бе задържан само лидерът на ДОСТ и бивш лидер на ДПС Лютви Местан. Другият шофьор Юсеин Ахмед бе обвинен едва през декември 2019 г.

Main Menu