Ген. Явор Матеев: Никой не бива да очаква наши военни да участват в случаи, несъвместими с законността

12 Ян 2019 09:50

Ние направихме общ строй в поделението, помълчали сме и сме си казали каквото трябва. Устни и писмени заповеди не са дадени на никого. Така командирът на бригадата специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев обясни пред bTV, защо подчинените му командоси не са участвали в митинга във Войводиново.

Той коментира различните мнения за пребития парашутист: Дори и най-подготвеният човек, ако изпадне в ситуация, в която няма възможност да се защити, може да изпадне в такава ситуация. Няма място за подигравка един доблестен войн, посочи командирът на пребития във Войводиново ефрейтор Валентин Димов. Думите му са в отговор на обвиненията, че как така военен със специално обучение е бил пребит от двама неподготвени младежи.

 

Аз като висш военнослужещ и православен християнин казва категорично "Не" на погазването на законите", каза ген. Матеев. Той е категоричен, че държавата е направила всичко по случая. "Благодаря на МВР, че побойниците светкавично бяха задържани и изправени на съд. Най-важно от всичко е, че нашето момче се чувства добре и се възстановява бързо. Никой не бива да очаква наши военни да участват в случаи, несъвместими с законността, категоричен беше ген. Матеев.

 

След няколко дни ефрейтор Димов ще бъде изписан и ще се върне при семейството си. "Той е с много силна психика. И е изключително спокоен", поясни генералът. Съвсем скоро предстои ефрейтор Димов да бъде произведен в чин "младши сержант".

 

Генералът коментира и създаването на нова структура в армията: Командване на специалните сили ще бъде качествено нова структура за БА. Прави се като отговор на съвременните рискове и заплахи. Изграждането започна преди години, но не се финализира разгръщането на тази структура. Сега имаме подкрепа на всички, което се случва за първи път. Това не е самоцел. По този начин ще уеднаквим стандартите с нашите партньори. Силите за специални операции ще се се използват и ръководят по адекватен начин.

Main Menu