Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец

08 Мар 2019 08:34

 

Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец. Това прогнозира в. „Монитор“. След спецакция в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив в края на август 2018 г. Вълчо Кузманов Арабаджиев, както е името на Ветко по паспорт, и съпругата му Маринела бяха обвинени задочно за укриването на данъци за близо 9 млн.лв., свързани само с две от фирмите на фамилията - „Захарен комбинат Пловдив“ АД и „Виктория груп корпорейшън“ ЕООД. Арабаджиеви бяха обявени за издирване чрез Интерпол и чрез европейска заповед за арест. 21-годишният им син Вълчо и две счетоводителки бяха арестувани у нас. Арабаджиев-младши е обвинен в пране на пари, а Ромелия Кирилова и Елена Караянева получиха обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни измами.

Освен европейската заповед за арест, спецпрокуратурата е издала и европейска заповед за разследване.

В 8,45 ч. на 7 март 2019 г. два екипа на испанските съдебни власти са влезли в жилище в Кабрера де мар, ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, съобщи още Арнаудова. Влизането в имота е станало по 2 основания – искане от българските власти за претърсване на имота и искане от швейцарските власти за задържането на Семерджиев. Арнаудова отказа да съобщи защо Швейцария издирва Семерджиев. В жилището, на място били установени издирваните с европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Българската прокуратура веднага е била уведомена за арестуването им. Претърсването на имота продължи целия ден. Все още няма информация какви вещи са били открити в жилището.

 


Оттук нататък процедурата ще бъде аналогична, както при заловените във Франция преди няколко месеца Николай и Евгения Баневи. Българската прокуратура ще преведе на испански европейската заповед за арест и ще я изпрати на съда в Испания, който ще реши дали да екстрадира Арабаджиеви. „Всичко зависи от испанските съдебни власти. Ако Арабаджиеви дадат съгласието си за връщането им в България, това може да бъде решено в рамките на половин месец“, обясни Арнаудова. В 10-дневен срок пък става фактическото предаване на лицата. Ако не се съгласят да бъдат екстрадирани, ще има екстрадиционни дела в Испания и минаването им през всички съдебни инстанции ще продължи няколко месеца.

Main Menu