Иван Тотев: Общината може да даде 1 млн лева за имота зад хотел Санкт Петербург

12 Мар 2019 13:28

Община Пловдив може да купи терена с парка зад хотел "Санкт Петербург" за 1 милион лева. Това е сумата дена за тези 16 дка при последната сделка. Това съобщи по време на инспекцията на новия булевард „Северен“ кметът на Пловдив Иван Тотев. Той заяви, че Общината няма да позволи да й се извиват ръцете с искания за много по-висока цена. Тотев каза, че на този парцел няма как да се строи. "Хората си мислят, че е парк, но е частен имот. Собственикът може да си вдигне ограда по закон. Това е поредното "сърбане на попарата“ на предходните кметувания", обясни кметът.

Имотът е изцяло частен от 15 години насам. Теренът е препродаван няколко пъти. Той е апортиран от общината в дружеството „Пълдинтур инвест“, чрез което Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“. След това обаче „Пълдинтур инвест“ е продала парцела на фирмата "Парадайс гардън резидентс", собственикът на която обясни, че са искали да превърнат мястото в паркинг.

Срещу поголовната сеч на терена жители на район „Северен“ излязоха на протест в неделя с искане паркът да не се застроява. Последва акция от страна на гражданите, в която те засадиха 40 нови дръвчета на мястото на изсечените.

Хората от района настояват парцелът да бъде изкупен от общината, за да остане парк.

 

Main Menu