Отпуснаха средства за разкопки на одриския град до село Васил Левски

02 Апр 2019 13:04

Община Карлово сключи договор с Регионалния археологически музей в Пловдив за проучването на тракийско селище край с. Васил Левски. Разкопките ще започнат най-рано след месец, а финансирането им се подпомага с пари от общинския бюджет. Отделно са заложени и средства за следващите 5 години за изработването на теренни карти с находките от територията на цялата община, съобщава радио Пловдив. 

Най-големият обект, който ще се проучва тази година на територията на община Карлово, е тракийският град източно от село Васил Левски. Разкопки там не са правени от 2005 г. поради липса на средства. За тази година са заложени 35 000 лв. в общинския бюджет, каза зам.-кметът Антон Минев:

Това е т.нар. тракийски селищен център от V в. пр. Христа. Тук са правени само сондажни проучвания от РАМ – Пловдив преди години. Вече сключихме договор с музея за тазгодишните, по-задълбочени проучвания, които се очаква да стартират през май - юни. Заложили сме 35 000 лв. тази година в бюджета, но ако прогнозите излязат верни, ще залагаме повече пари следващите години и ще търсим еврофинансиране, за да го превърнем в туристическа атракция.

Директорът на РАМ – Пловдив доц. Костадин Кисьов обясни значимостта на тракийското селище край с. В. Левски: Обектът е изключително интересен, защото на практика това е първият тракийски град, с монументални градежи. Сега имаме почти цял разкрит тракийски град – Севтополис, който се намира на дъното на язовир Копринка. Севтополис е много по-късен град, като столица на одриската държава на Севт ІІІ. Докато този край с. Васил Левски е с около 250 – 300 години по-ранен. Може да се каже, че това е първият град, свързан с одриските владетели.

Преди дни ОбС – Карлово гласува и 30 000 лв. на двата общински исторически музея в Карлово и Клисура за теренни проучвания. Целта е да се изработи карта на археологическите находки на територията на общината. Оказва се, че в годините след Освобождението са правени частични карти в различни райони, но няма обща карта на всички обекти, обясни зам.-кметът Антон Минев:

Целта на тази карта е да бъде заснето и вкарано в регистър всичко, което се намира на територията на общината от различни епохи. На базата на тази карта двата музея ще могат да кандидатстват за финансиране, защото сега има разминаване между различните карти на местно и национално ниво. Край Клисура ще се проучват селищни могили и отделни обекти от праисторическата епоха, които не фигурират в нито една археологическа карта.

Гласуваните 30 000 лв. се разпределят по 5000 лв. на година на музей, като ще се търси и външно съфинансиране по проекти

Main Menu