Радев: България има капацитет да привлече германска инвестиция

05 Апр 2019 15:07

„Моделът на българо-германско икономическо сътрудничество е успешен и България има капацитет да привлече стратегическа инвестиция от Германия”. Това заяви президентът Румен Радев. Той и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер посетиха немски завод за хладилници в Равадиново. Двамата държавни глави разгледаха и учебния център на завода, където разговаряха със служители. След това двамата президенти се разписаха на два хладилника, които ще останат в т.нар. музейна сбирка на завода.

 

Българският президент посочи, че за да успеем да привлечем такава стратегическа инвестиция у нас, България трябва да убеди германското държавно ръководство и общественост, че имаме потенциал и можем да се справим. „Точно по тази причина предложих на германския президент с представители на германските медии да дойдат тук, да видят, че моделът на българо-германско икономическо работи и дава резултати“, посочи президентът Радев.

 

Днес е вторият ден от официалното посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в България, като той посети и Пловдив, където се разходи заедно с кмета Иван Тотев. Той е у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.

 

Желаем Ви така добре да продължите се развивате в икономическо отношение и като Европейска столица на културата да имате голяма посещаемост и още повече хора да разгледат града. Това заяви президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение в страната ни по покана на президента Румен Радев. Днес той бе на първата си официална визита в града под тепетата и бе посрещнат от кмета Иван Тотев в заседателната зала на общината.

 

На срещата присъстваха още председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметовете Александър Държиков, Стефан Стоянов, секретарят на Общината Ангелина Топчиева, изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, заместник-директорът Виктор Янков, почетният консул г-жа Мариана Чолакова.
Ние знаехме, че идваме на посещение в Пловдив – Европейската столица на културата, но Пловдив не е само град на култура, но и на икономика. Това е вторият по големина град в страната и богатата култура и история на града ще спомогнат в бъдеще за привличането на нови инвестиции. Посочи в изказването си президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

 

Пловдив е един от много бързоразвиващите се региони с най-голямата индустриална зона в страната, с хомогенно развитие по отношение на индустрия и култура. Пловдив е ЕСК 2019 заедно с италианския град Матера и е един от важните културни центрове на Европа, сподели кметът Иван Тотев, който по време на разходката си в президента разказа накратко за историята на града. Двамата се спряха на стълбите на Каменица и разгледаха изложбата на Берлинската стена, разположена на площад „Римски стадион“.