Дани Каназирева: Време е за нова и различна енергия в управлението на Пловдив

16 Сеп 2019 08:10

1. Г-жо Каназирева, ще бъде ли различен Пловдив през следващите четири години?

 

Пловдив ще бъде различен, ако пловдивчани избират различно на тези избори. Отново се прави опит да накарат хората да избират статуквото. Надявам се най-после като общество да проявим смелост и да изберем извън него. Докато Пловдив се управлява по този овехтял партиен модел, който се върти от десетки години, няма как да се случи нещо различно. В редица европейски градове това отдавна се случи, време е и и при нас да се случи. Така че аз мисля, че изборите ще бъдат непредсказуеми, както и изборът на пловдивчани.

 

2. Какво Ви кара да мислите, че тези избори ще са непредсказуеми?

 

На пловдивчани им омръзна това, което се случва в Пловдив. „Сделката“ между тях и управляващите е несправедлива. Време е тази "сделка" да бъде развалена. Това, което наблюдавам е, че управляващите не се интересуват от живота на управляваните. Въртим се в един омагьосан кръг на икономически зависимости. Парите, които плащат пловдивчани не се връщат към тях. В ежедневните ми срещи с граждани се вижда, че няма нормална градска среда за живеене. Нямаме право да се примиряваме, защото искаме нормални и елементарни неща. Градът трябва да е ЗА и НА ХОРАТА.

 

3. Какво ви накара за трети път да се кандидатирате за кмет на Пловдив?

 

Желанието ми е да дам на Пловдив наистина една различна алтернатива в управлението - професионално подготвена експертиза, уважение към хората, бързи темпове на административното обслужване и силен екип, който да работи за развитието на града. В момента аз не виждам такава алтернатива извън „Съюз за Пловдив“. Влизам в битката за Пловдив по няколко причини. Първо, искам решенията да се взимат в интерес на пловдивчани, а дебатът за бъдещето на града да се върне сред гражданите, в Общинския съвет и сред експертите, а не важните решения да се взимат от един човек или на 4 очи.

Второ, смятам, че е време най-подготвените, знаещите пловдивчани да управляват Пловдив, а не партийните апаратчици. Омръзна ми партийната принадлежност да бъде водеща при заемането на постовете. Трето, диалогът и прозрачността трябва да станат част от управлението на Пловдив. Тоест пловдивчани да знаят как се изразходва всяка една стотинка от техните данъци и такси, защото сега няма информация кое колко струва, как го плащаме и какво качество получаваме насреща. Четвърто, познавам всяка улица и всеки един проблем в града ни.

 

4. Социолозите дават оспорвана битка за място на балотажа между Вас и Славчо Атанасов срещу кандидата на ГЕРБ?

 

Това ще е истинската битка на тези избори. Пловдивчани ще трябва да решат, кои двама кандидати да отидат на балотаж. За мен думата избори означава преди всичко отговорност. Всеки един от пловдивчани трябва да си отговори на въпроса: Дали искаме още от същото, което уж не харесваме, или е време за нова и различна енергия в управлението на Пловдив. Изборът на пловдивчани ще между минало и бъдеще, между статукво и промяна.

 

4. Кои са важните обекти, които трябва да се направят в града през следващите четири години?

 

Има важни проекти, които Пловдив чака от години. Въпреки милионите в бюджета, градът ни не е добавил и сантиметър нова инфраструктура. Залага се на лесни проекти - преасфалтиране на булеварди, в които изтичат милиони левове. Проектът Модър – Царевец има десетки първи копки, но още чака. Пробивът до Водната палата не е решен. Осем години управляващите не решиха проблемите с канализацията, както и стартирането на Южният обходен колектор. В града остана проблема със зелените площи, които губят битката с бетона. вече няма въздух от презастрояването. Пловдивчани започнаха да бранят с протести и малкото зеленина около жилищата си.

Трафикът става все по-ужасен. Наред с умните светофари, трябват и умни хора, които да ги реголират. Паркирането е един ужас за пловдивчани. Синя зона взима 6 милиона, но те не се инвестират в паркинги.

Ще работя в две насоки: Проектите на Пловдив и ежедневния живот на пловдивчани. Районите в града трябва да са достъпни за гражданите. Да имат удобен градски транспорт и възможности за паркиране. Трябва да се подобри градска среда - почистване, озеленяване, детски площадки и кътове за отдих. Улиците трябва да са осветени и сигурни за хората.

 

5. Колко са скъпи ремонтите в града? Критикувахте ремонтите в Централен по ОП “Региони в растеж”?

 

Управляващите в Пловдив така и не разбраха, че трябва внимателно да харчат парите на хората. Един път кметът Иван Тотев каза, че тези пари били евтини...... Няма евтини пари! Особено когато ти харчиш обществени пари, то те са най-скъпите и отговорните. Парите изтичат в скъпо струващи поръчки. Те се оскъпяват и от дългите срокове на изпълнение. Няма как един булевард да се преасфалтира три години. Цената на км асфалт е колкото да се прокара път през планината. Готови пътища се разбиват за полагане на кабели и друга мрежа. Пълен хаос е работата на Общината с ремонтите.

Имам няколко любими скъпи сделки на Общината. Това са милионите, които се дадоха за фондация "Пловдив 2019". Ефектът е минимален на фона на изхарчените пари. Концепцията освен културната част е и развитие на градската среда. Пловдив трябваше да придобие дълготрайни активи за бъдеще. Това не се случи.

Втората сделка е транспортният проект. Над 40 млн се похарчиха, а той не работи.

Другата сделка е по ОП “Региони в растеж”.

Тези три примера показват начина на работа в Община Пловдив.

 

6. Трябва ли Общината да спре хаотичното разпродаване на имоти?

 

Общината стана агенция за недвижеми имоти. Пловдив го е имало преди тях, ще го има и след тях. Грубата разпродажба краде от децата ни, а не от нас.

7. Г-жо Каназирева, Пловдив справи ли се като европейска столица на културата през 2019 година?

 

Фондацията и Общината направиха всичко възможно да провалят този прекрасен проект. Те отчуждиха хората от този празник. Ние пропуснахме Светът да посети Пловдив. Тази фондация беше един политически придатък към кмета Тотев. Взимаха се редица еднолични решения. Сменяха се хора с удобни за управляващите. Милиони изтекоха незнайно къде. Фондацията направи всичко възможно да раздели хората.

Main Menu