Здравко Димитров: Засилваме бизнес сътрудничеството с хърватския Задар

29 Ное 2019 19:45

„Най-бързото сближаване между градовете става през бизнеса, после през културата и образованието. Определено двата града имаме опорни точки“. Това заяви кметът Здравко Димитров в приветствието си към официалната делегация от хърватския град Задар, водена от областния управител Божидар Лонгин. Представители на бизнеса от различни сфери на дейност – търговия, промишленост, производство на алкохол, директорите на пристанището и на летището на Задар са на тридневно официално посещение в България, като освен столицата София те са в града под тепетата, където проведоха редица срещи и разгледаха основните туристически места – Римския стадион, Античния театър, къщите в Стария град Клианти, Балабанова, Хиндлиян.

„Чували сме много за градовете, които се намират на пътя между Константинопол и Европа, но Пловдив е наистина впечатляващ, а историята му е богата“, сподели на свой ред Божидар Лонгин. Той подчерта, че неговата цел като областен управител на града е да върне неговото значение каквото е имал в миналото като пресечна точка на пътя на търговията.

„Желанието ни е да отворим вратите и да обсъдим заедно възможностите за сътрудничество в тази част на Европа“, подчерта Лонгин.

„Радвам се за успехите, които Задар има в последно време особено в сферата на туризма“, поздрави кметът Здравко Димитров.

По време на днешния диалог Община Пловдив беше представена и от заместник-кметовете Илия Кирчев и Георги Титюков. Нейно превъзходителство Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в София също уважи срещата и присъства на разговорите.

С края на разговорите кметът Здравко Димитров отправи официална покана делегацията да присъства по време на събитието по предаване на титлата „Европейска столица на културата 2020“ на хърватския град Риека.

Main Menu