Над 64% от декларациите по чл. 50 от ЗДДФЛ са подадени по електронен път

23 Ян 2020 17:17

 

 


„Запазва се тенденцията от последните години за повишаване на приходите администрирани от ТД на НАП Пловдив, като за предходната 2019 г. те са 2 841,4 млн. лв., което е с 10 % ръст спрямо 2018 г. Предоставената възможност за плащане чрез виртуалните и физически ПОС терминали, все по-често е предпочитан метод за плащане на задължения от нашите клиенти, чрез тях пловдивчани са внесли в хазната 43,8 млн. лв. Заедно с повишаването на приходите се увеличава и дистанционната комуникация с Агенцията. Това е видно от справката на подадените до този момент 764 декларации за доходите на физически лица, от тях 64% или 489 декларации са подадени по електронен път. Само за предходната година 19 408 жители на гр. Пловдив и областта са получили своя ПИК“ съобщи г-н Иван Видов, зам.-директор на ТД на НАП Пловдив, на провелата се днес пресконференция в приходната агенция.

„До края на февруари всички работодатели имат задължение да подадат справка за изплатени през 2019 г. доходи по трудови правоотношения както и удържаните данъци. До тази дата и платците на доходи трябва да подадат справка за изплатените суми по извънтрудови правоотношения. По този начин в началото на март физическите лица ще могат да се възползват от предварително попълнена декларация, като нова електронна услуга. Тя ще е достъпна обаче само с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис. От тук следва и основното послание към нашите клиенти – призоваваме ги да си вземат своя ПИК, предоставян безплатно във всеки офис за обслужване на НАП и е безсрочен“ коментира г-жа Мария Лалева, директор на дирекция „Обслужване“.

От тази година с два месеца се удължава срокът за ползване на 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.
Краен срок на кампанията не само за деклариране, но и за заплащане на дължимите данъци е 30 април.
Отпада задължението физическите лица да прилагат към годишната си данъчна декларация служебни бележки за доходите. Информацията ще се подава от работодателите в НАП по електронен път до края на февруари и ще се генерира автоматично в подоходните декларации.
Самоосигуряващите се лица, едноличните търговци и земеделските производители ще могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година.
От първи януари 2020 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица е 610 лв.
Запазва се размерът от 8 на сто на здравноосигурителната вноска. Минималната вноска за здравно осигуряване става 24,40 лв.

През 2020 г. максималният месечен размер на осигурителния доход остава непроменен - 3000 лв.
Важен и нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си единствено по електронен път – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

Main Menu