Стоян Алексиев гостува на цветен празник и творческа работилница за мартеници в „Северен“

28 Фев 2020 15:49

 

 

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на тържество за посрещането на баба Марта в ДЯ „Дребосъчета“.

В инициативата под надслов „Мартенско веселие“ малките възпитаници на детското заведение представиха богата програма от песни, стихчета и танци, тематично свързани с празника. Те се превъплътиха успешно в ролята на горските животни и първите пролетни цветя. Главните герои на събитието бяха баба Марта и нейната внучка Мартенка.

„С отбелязването на празника в навечерието на 1-ви март искаме да създадем пролетно настроение на децата, на техните родители и на персонала, който се грижи за отглеждането и възпитанието в ДЯ „Дребосъчета“. Традиционно всяка година посрещаме баба Марта с много радост и емоции.Да сте живи, да сте здрави, да сте бели и червени и от слънцето огрени“, пожела на всички директорът на детската ясла Елена Попова.

„Похвално е, че съхранявате българските обичаи живи и че толкова малки деца се включват активно в този цветен празник“, изрази задоволството си Стоян Алексиев.

След това кметът на район „Северен“ посети ДГ „Славей“, където малчугани от подготвителните групи сътвориха уникални мартеници по случай хубавия българки празник 1-ви март. В своеобразната творческа работилница възпитаниците на детското заведение се включиха с голямо желание и интерес. За своите произведения малките майстори използваха естествени материали-различни видове вълна, конци, хартия и мъниста.

Стоян Алексиев, заместничката му Лариса Кътова и главният експерт „Образование и култура“ в района Нели Нончева наблюдаваха как сръчните детски ръчички творят с ентусиазъм и любов червено-бели мартенички.

„За децата тази инициатива е едно незабравимо преживяване. Включвайки се в работилницата, малчуганите се научават на сръчност и демонстрират умения. Същевременно с това разбират повече за една от най-хубавите ни традиции и усещат истинския дух на българския празник“, каза Стоян Алексиев.

Директорът на детското заведение Любка Биволарска показа красивата изложба от мартенички във фоайето на градината, също изготвена и подредена от малчуганите.

„Нашите момчета и момичета се представиха отлично. Поздравявам всички, които се включиха с много емоции и в днешната работилница, и в изложбата. Гордеем се с техните творби, в които е вложено голямо въображение “, похвали малчуганите г-жа Биволарска. “Изказвам особена благодарност и към родителите за това, че ни снабдиха с материалите, необходими за изработване на мартениците“, добави още тя.

Децата бяха подготвили и празнична програма по случай баба Марта-изпълняваха песни и рецитираха стихчета с голямо въодушевление.

В края малките възпитаници на ДГ „Славей“ връчиха ръчно изработените мартеници с благотворителна цел на кмета на „Северен“ Стоян Алексиев, като идеята е той да закичи деца в неравностойно положение.