По-малко катастрофи в Пловдив и областта от началото на въведената карантина

09 Апр 2020 10:46

 

Причина за тази тенденция са намаления трафик в следствие на засиления полицейски контрол от служителите на ОДМВР Пловдив и по- добрата дисциплина на участниците в движението., съобщиха от пресцентъра на полицията. Намалели са и пътните произшествия с травматизъм, както в Пловдив, така и на територията на областта. За посочения период са намалели катастрофите както по главните пътища I и II- клас,така и по третокласната пътна мрежа. През периода от 13 март до 2 април са настъпили 23 ПТП с 29 ранени и нито един загинал водач. За сравнение през същия период на 2019г са регистрирани 46 ПТП с 63 и 5 загинали.
Не се забелязва промяна във вида на възникване на ПТП. Най- честите причина за това остават нарушенията на водачите – несъобразена скорост, отнемане на предимство , неспазване на дистанция и неправилно движение на заден ход.
По време на въведените противоепидемични мерки, довели до намаляване на броя на водачи на МПС по пътищата, по вида на катастрофите с травматизъм, тенденцията се запазва: сблъсък между МПС, преобръщане извън пътя, неспазване на дистанция и сблъсък в крайпътен обект са основни причини за пътни инциденти.
Спрямо цитирания период на 2019 г намалението е наполовина. През 2020г се отчита близо 50% намаление на катастрофите и нито един загинал , следствие на катастрофа, което е с 5 човека по- малко в сравнение с година по- рано.
Въпреки тенденцията за намаляване на пътния травматизъм, пловдивската полиция продължава с активните мерки за осъществяване на контрол на пътното движение.Продължават и проверките на водачи на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества, контрола на скоростта както и мероприятията за охрана на обществения ред и сигурността.

Main Menu