Новата лаборатория за COVID-19 в УМБАЛ Св.Георги започва да работи

15 Апр 2020 08:41

 

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски днес ще открие новопостроената лаборатория за диагностика на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги".

Ген. Мутафчийски пристига по покана на кмета на града Здравко Димитров, който бе инициатор на създаването на референтната лаборатория.

Първоначалният капацитет е 30 проби дневно, като той постепенно ще бъде увеличен до над 70.

В лабораторията ще работят петима специалисти, като помещенията са с високо степен на биологична защита.

Апаратурата е последно поколение производство от Южна Корея. Очаква се инсталацията на уредите да приключи до края на деня.

Кметът на Пловдив заяви, че действително Пловдив и областта са имали нужда от референти лаборатории. „Това, което виждаме не може да не ни радва, лабораторията ще остане да работи и след като преодолеем епидемията, допълни Димитров

„Най-важното е че успяхме да изпълним обещанието пред жителите на Пловдив и областта и за 10,12 дни да изградим буквално от нулата тази лаборатория, отговаряща на клас В сигурност. Така сме спокойни, първо за хората, които ще работят тук, и второ - за резултатите, които ще бъдат изследвани. Изключително много разчитаме на екипа на проф. Мурджева, който ще работи тук.“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

Main Menu