Съветниците от ГЕРБ поискаха да се оттеглят двете точки за апаратурата на КОЦ Пловдив

25 Юни 2020 10:33

Двете точки за нова апаратура на КОЦ Пловдив бяха оттеглени по искане на съветниците на ГЕРБ. Това стана преди началото на сесията на ОбС Пловдив. Мотивът беше, че двете искания за апаратура и заеми трябва да ги направи новият управител на онкозаведението, за която длъжност тече конкурс. С 45 гласа ЗА съветниците оттеглиха точките.

За да може КОЦ-Пловдив да се оборудва с нужната апаратура, заместник-кметът на Пловдив Илия Кирчев направи две предложения до Общинския съвет. Първото е изменение на инвестиционната програма на КОЦ, одобрена от местния парламент през юли 2018 година. Става въпрос за отпускането на средства за закупуването на хибридна СПЕК/КТ система, гама камера и томограф. Прогнозната стойност на тези системи, заедно със сграда за тях, е около 1 400 000 лева без ДДС.

Второто предложение на заместник-кмета Илия Кирчев е за разрешаване на управителя на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД да закупи въпросния нов линеен ускорител, който е последно поколение, с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия след провеждане на обществена поръчка по реда и условията на Закона за обществените поръчки на стойност до 5 000 000 лв. с ДДС, включваща доставка и въвеждане в експлоатация на медицинската апаратура, както и разходите по преустройството на съществуващата сграда за лъчелечение.

Общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха предложението на кмета Здравко Димитров да се дадат 100 000 лв. за анализ на евентуалното сливане на общински предприятия.

Идеята бе парите да отидат за външна консултантска фирма, която да изготви анализ кои общински фирми със сходна дейност да се слеят, за да се икономисат средства.

Парите в размер на 100 000 лв. обаче бяха гласувани за издръжка на администрацията, по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ.

 

С 30 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ бе одобрена актуализацията на бюджета на Пловдив. 580 000 лв. ще отидат за други разходи, а не както бе предвидено – за погасяване на остатъка от заема, теглен в мандата на кмета Иван Чомаков.

 

Предлага се също управителят на онкоцентъра да сключи договор за инвестиционен кредит по инициативата JESSICA, предоставен от „Регионален фонд за градско развитие“ АД за въпросния линеен ускорител.

Main Menu