ВУАРР се преименува в Академия за бизнес и мениджмънт

14 Дек 2020 14:56

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив ще се преимунева на Академия за бизнес и мениджмънт. Решение за промяната е взел академичният му съвет на 7 септември, на базата на което министърът на образованието е внесъл проект за обсъждане и гласуване в Министерския съвет. След приемането му от правителството думата ще има Народното събрание.

Във ВУАРР се подготвят бъдещи бакалаври и магистри по специалности от професионалните направления „Администрация и управление“ и „Икономика“. Основен мотив за промяната е фактът, че обучението на студентите и научните резултати на академичния състав през последните години е със силен акцент върху икономиката и управлението, като постепенно се е променил и профилът на висшето училище - се казва в мотивите на министър Вълчев.

С наименованието Академия за бизнес и мениджмънт се постигала по-точна идентификация на висшето училище.

Частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите е създадено като Земеделски колеж в структурата на Висшия селскостопански институт – Пловдив, през 1992 г. С Решение на Народното събрание през 2000 г. частният Земеделски колеж – Пловдив, в структурата на Висшия селскостопански институт – Пловдив, е преобразуван в самостоятелен частен колеж с название „Земеделски колеж“ и седалище Пловдив.

Отново с Решение на Народното събрание от 06.07.2011 г. самостоятелният частен Земеделски колеж е преобразуван във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите с предмет на дейност подготовка на специалисти с висше образование на образователноквалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ по специалности от професионалните направления „Администрация и управление“ и „Икономика“.

ВУАРР има институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация с оценка 9,03, валидна до 01.06.2023 г. Акредитираните му професионални направления са „Администрация и управление“ и „Икономика“ с оценки съответно 7,79 и 8,09, валидни до 23.07.2024 г. и до 30.10.2024 г.

Main Menu