Румен Радев: Време е да се излекуваме от комплексите на политическа обреченост

06 Сеп 2021 21:08

136 години от Съединението на България - какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес.

Това заяви президентът Румен Радев от площад "Съединение" в Пловдив по повод честването на 136 години от Съединението на България.

 

"През септември 1885 година нашият дързък народ, уверен в своето право заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на Великите сили, българите от Княжеството и Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-значимата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи. Сториха го с мисъл, с кураж, с дружни усилия и с удивителна политическа зрялост, която постигна целта почти без кръвопролития. Показаха решимост, която разколеба всички външните врагове на Съединението и ги отказа да противодействат. Само два месеца по-късно младите ни капитани разгромяват сръбските генерали при Гургулят, Сливница, с което Съединението на България става необратимо историческо завоевание", каза Радев в речта си.

 

"Съединението на България се случва само 7 години след Възкръсването на страната. За това вярвам, че днес, 136 години по-късно, ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ - чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия път напред. Егоизмът не бива да покрива съзнанието, че макар, че сме различни, сме един народ, че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията. Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството. Вечна памет на храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал. Да живее свободна и единна България", завърши Румен Радев словото си от площад "Съединение" в Пловдив.

На тържественото честване присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на служебния кабинет и на политическите партии от 46-о Народно събрание.

Main Menu