Започва укрепването на тютюневия склад на ул. Одрин 5

29 Ное 2021 07:10

До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на улица "Одрин 8" в Пловдив. Това са обещали неговите собственици на среща с местната власт, предаде БНТ.

Това е последната отсрочка, която те ще получат преди общината да започне спасяването на сградата със собствени средства.

Сградата–паметник на културата, беше наполовина разрушена от новите собственици с идеята на мястото ѝ да бъде изградeна модерна сграда.

Сагата с тютюневия склад стартира преди пет години, когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната ценност. Събарянето беше спряно с жива верига и намесата на институциите. Последваха съдебни дела, а междувременно внушителната постройка, вдъхновила Димитър Димов, за романа "Тютюн", остана полуразрушена.

Собствениците трябваше да я укрепят незабавно. Уговореният нов срок това да се случи изтича във вторник.

Полуразрушената сграда няма да бъде надстроявана и фасадата ще върне автентичния си вид. Проектантите ще дадат предложения как да бъде възстановена вътрешността.

Очаква се в останалите тютюневи складове на улица "Иван Вазов", които горяха, също скоро да кипи живот. В общината вече са постъпили проекти за възстановяването на част от сградите.

Main Menu