Общинският съвет единодушно прие предложението на кмета Здравко Димитров за създаване на дружество „Екобус“

07 Дек 2021 14:18

 

С 46 гласа „за“ общинските съветници единодушно приеха предложението на кмета Здравко Димитров за извършване на оценка на имот в район „Тракия, който да стане част от капитала общинското дружество „Екобус“, което е в процес на учредяване.

„Това е първата стъпка за създаване на общински градския транспорт, с което ще можем да кандидатстваме по оперативните програми за европейско финансиране и Пловдив ще има екологичен транспорт, което е важно за хората и чистотата на въздуха в града“, заяви заместник-кметът Тодор Чонов.

2,5 млн. лв. ще бъдат заложени за начало на работата на дружеството. Плановете са в началото то да разполага с 20 собствени автобуси, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток предимно от ученици. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно.

Инвестиционните разходи, свързани с дейността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лв. без ДДС и включват разходи за закупуване на електрическите автобуси (12-метрови), зарядни станции и изграждане на депо.

Като втора стъпка, посочена в предложението, общинските съветници гласуваха провеждането на конкурс за избор на управител, който да инициира процедурата за получаване на лиценз за оператор за извършване на обществен превоз на пътници.

По отношение на промяната в бюджета на Община Пловдив и наложената финансова корекция от Управляващия орган на МРРБ по проект „Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ в размер на 5% от стойността на проекта или 905 785.02 лв. кметът Здравко Димитров заяви, че в момента се обжалва наложената санкция и се очаква решение на съда.

„Каквото е необходимо от наша страна, ще направим и ще си търсим правата в съда“, посочи той.

Заместник-кметът Тодор Чонов припомни, че в момента Община Пловдив е завела иск срещу испанската „Индра“ на стойност 1,5 млн. лв. за неизпълнение на Транспортния проект по безпрепятствено въвеждане на електронно-билетната система, изтеглена е и банковата гаранция в размер на 600 000 лева. В договорите с фирмата е записано още, че при налагане на финансов корекция от страна на управляващия орган, то тя ще бъде предявена отново към „Индра“.

„Тези средства - близо 1 млн. лв., ще допълним към иска към фирмата изпълнител на транспортния проект. Заведеното дело е в ход и е във връзка със следгаранционното обслужване. Администрацията е предприела всички действия за защита на обществения интерес“, коментира още заместник-кметът Тодор Чонов. Той съобщи, че общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта“ има нов директор в лицето на Георги Стоилов, както и че в момента се правят разчети за това каква сума ще е необходима за старта на електронно-билетната система.

Main Menu