200-тонен кран вдига седем мотористи в сфера над Античния театър

25 Авг 2023 13:04

 

Седем души от различни държави ще карат мотоциклети в сфера с диаметър 4.75 метра. Самият глобус се вдига на 30 метра височина с 200-тонен кран. Специалното шоу ще е част от 12-тото издание на "Нощ на звездите" на Античния театър в събота вечер, организирано от фондация "Енчо Керязов" .

Това ще бъде и опит за поставяне на нов световен рекорд с мотоциклети. Номер, който не е представян никъде по света до момента и зад който стои екстремният артист Фреди Нок.

През последните 10 дни мотористите репетират сложния номер и досега в сферата са влизали шестима. В глобуса има място и за седмия, като разстоянието от гума до гума е само пет сантиметра. За атракцията се използват мотоциклети "Ямаха", но специално произведени в САЩ, всеки от които струва 40 000 долара, разказа Енчо Керязов.

Кранът ще бъде ситуирана от южната страна на тунела и заради това от 17 часа днес до 5 часа на 27 август се спира движението, а за кратки интервали от време бул. "Цар Борис III Обединител" ще бъде изцяло затворен.

Нощта на звездите събира на едно място световни артисти, като тази година организаторите подаряват билети на деца с физически увреждания. За 12-та поредна година фондацията ще награди успели деца в три категории - изкуство, образование и спорт. От Пловдив също има деца в топ 3 в категория изкуство, каза Керязов. Паричната премия на победителите е в размер на 5000 лева.

 

В програмата ще вземе участие унгарска акробатична трупа - носител на световни рекорди на Гинес и престижни циркови награди. Нежното трио „Белисима“ ще гради човешки пирамиди със сила, прецизност и изключителна елегантност. Първокласната им акробатика със сигурност ще плени публиката.

Най-титулованият клоун в света – големият Дейвид Ларибле, обещава не просто да донесе настроение, а да попилее публиката от смях. Роденият в Италия Дейвид е пристигнал снощи в града на тепетата и вече е очарован от Пловдив. „Аз съм италианец и съм свикнал с красотата. Градът ви е изумителен“, сподели с усмивка той.

В спектакъла ще се включат национална гвардейска част, Люси Дяковска, Славин Славчев, два оркестъра и други изпълнители.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, както и министърът на спорта Димитър Илиев са потвърдили, че ще бъдат сред публиката.

Main Menu