Винарна Сарандиев с впечатляващ дебют на Винария 2024

23 Фев 2024 10:25
Награждаването на Валентин Сарандиев Награждаването на Валентин Сарандиев

 

Впечатляващ дебют направи винарна „Сарандиев“ на международната изложба „Винария“, която е най-старият и авторитетен енофорум в Югоизточна Европа. С първото си участие тя спечели сребърен медал и диплом за Розе от Мерло и Марселан от последна реколта. Авторитетното 13-членно жури, в чиито състав участваха топ уайнмейкъри, сред които трима носители на приза „Енолог на годината“, преподаватели от Университета по хранителни технологии, членове на Съюза на енолозите в България и винени експерти, отличиха розовото вино „Tear“ на семейната винарна със сребърно отличие.

 Впечатляващ дебют направи винарна „Сарандиев“на „Винария 2024“

Специален поздрав за престижния приз получи Валентин Сарандиев по време на церемонията за връчване на наградите на „Винария“ от директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той сподели, че е щастлив да види с медал сина на един от доайените на лозарството и винарството в България Саранди Ангелов или както го познават в бранша бай Саранди.

 Впечатляващ дебют направи винарна „Сарандиев“на „Винария 2024“

Създадената през 2020 г. винарна „Сарандиев“ за първи път представя своите напитки на „Винария“. „До момента съм бил редовен посетител. Изключително съм впечатлен. Нивото е сериозно. Толкова много винарни, особено малки бутикови изби, които имат квалитетни напитки и заемат сериозно място във винопроизводството в България. За мен е чест да бъда тук. Щастлив съм да общувам с колеги от бранша, да опитам други вина и това е голям плюс за мен“, коментира Валентин Сарандиев. Разполага със 100 дка лозя, позиционирани в свиленградското село Димитровче. Отглежда сортовете Мерло, Шардоне, Совиньон блан, Димят, като половината от насажденията са направени през 2017 година. При създаване на вината експериментира с Марселан и Врачански мискет, като купажите, които създава се радват на изключителен успех сред ценителите на Дионисиевата напитка.

„Моята винарна е сбъдната мечта на баща ми. Той зарязваше лози и правеше вина. През 2001 г. засади лозя, но бе сушава година и всичко започна да съхне. Плакал е за всяка лозичка, която губи. Именно затова нарекох серията вина „Сълза“ (Tear), защото всяка капка вино е сълза от моя баща, който страдаше за загубата на лозичките, които изсъхнаха от сушата“, споделя през сълзи Валентин Сарандиев.

На „Винария 2024“ Валентин Сарандиев представя серията “Tear” с премиерата на два еликсира, създадени от Врачански мискет и Димят, в които се усеща топлината на Тракия и полъха на Сакар планина. Новата серия „Tear“ включва бели, червени и розови вина, които впечатляват с изключителна свежест, елегантен стил и естествени аромати.

Main Menu