Лилия Недева: Общинските болници и ДКЦ-та трябва да работят повече с европрограми за по-добра база и апаратура

22 Апр 2024 07:15
Лилия Недева Лилия Недева

 

Община Пловдив ще е водеща в телемедицината у нас, ако сега успее да се включи в ОП „Региони в растеж"

Сливането на Първа и Втора градска болница не е икономически обосновано

Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив, заяви пред PlovdivskiNovini.bg, че повечето здравни дружества отчитат към края на 2023г печалба, което не значи обаче че финансовото им състояние е толкова добро колкото трябва да бъде. Според нея, общинските болници и ДКЦ-та трябва да работят повече с европрограмите, с чиято помощ могат да обновят старата си материална база и да закупят модерна апаратура. "Това, което забелязваме е, че около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за изплащане на заплати на персонала. Не трябва да се намаляват заплатите, защото кадрите ни ще избягат в частните здравни заведения, напротив дори трябва да се следи за това персоналът да е удовлетворен. Трябва да се работи за увеличаване на приходите в лечебните заведения, за да се направят нужните инвестиции - за закупуване на медицинска техника и за инвестиране в сградния фонд. Това може да стане с участие в европейски програми и с други фондове. Според Лилия Недева оптималният вариант е около 70 на сто от приходите да се заделят за текущи разходи, включително заплати, а всичко останало да се ползва за инвестиции.

"Част от общинските лечебни заведения имат стара и неподдържана материална база - ДКЦ Изток и ДКЦ Пловдив. Други са с обновени сгради - ДКЦ-5 и ДКЦ-2. Материалната база и модерната апаратурата дава конфорт на пациентите. Също така и качествените специалисти. Ако нашите общински здравни заведения нямат това, пациентите ще предпочитат да отидат в частните здравни заведения. ", споделя Недева.

Тя е поискала от ръководителите на общинските лечебни заведения да се подготвят за кандидатстване по европейски програми. „В момента тече програмата „Региони в растеж“ и много бихме искали да кандидатстваме, а след това се очаква отваряне на програмите от Плана за възстановяване и устойчивост, където има заложени изключително много средства за подновяване на сграден фонд, за купуване на апаратура, специално в областите кардиология и онкология. За съжаление изключително малко лечебни заведения са готови с някаква проектна документация-паспортизация на сгради, обследване на енергийна ефективност, направени маркетингови проучвания и събрани оферти“, заяви Лилия Недева.

Според нея ДКЦ-5, болница „Свети Пантелеймон“ и Психодиспансерът подготвят проектни предложения. „Според нашата здравна стратегия , Община Пловдив може да е първата в България, която да внедри проект за телемедицина. Той ще включва всички лечебни заведения, въпреки че кандидатстват само 3 от тях. Ще може да се направят два центъра - един в ДКЦ-5 и един в МБАЛ "Св. Пантелеймон". Там ще се позиционира апаратурата и специалисти, които ще обслужват софтуера. Останалите ДКЦ и болници ще се възползват от тази телемедицина и ще бъдат приобщени. Когато един пациент си направи изследване - образна диагностика например, да може да отиде в друго общинско здравно заведение за консултация, ако в това ДКЦ няма нужния специалист. Така се затваря кръгът и изтичането на пациенти към частните болници ще бъде пресечено в голяма степен.“, каза още Лилия Недева и допълни, че е добре да се стартира сега, защото проектозаконът за телемедицината мина на първо четене и трябва да видим дали ще мине и на второ.

Лили Недева заяви, че общинските ДКЦ-та трябва да вземат пример от ДКЦ-2 и да направят акредитация за привличане специализанти от медицинските университети. Според нея така може да се задържат специалисти в общинските здравни заведения.

Болница "Св.Мина" все още е в лошо финансово състояние, но текущата загуба е около 90 хиляди. "Трябва да положим сили да я вдигнем на крака. За това и назначихме д-р Калин Калинов за прокурист. Заедно с управителя на МБАЛ "Св.Мина" трябва да се справят. Другото здравно заведение в болницата ДКЦ 6 е също в лошо финансово състояние. За него визията е да се слее с печелившо ДКЦ, като се запази дейността. Като говорим за болница "Св.Мина" трябва да не забравяме и родилния дом "Весела". Сградният фонд е в лошо състояние, както и апаратурата. Ще положим усилия по програми да вземем апаратура и да оправим сградата. Сградата на "Св.Мина" на гарата е санирана отвън, но отвътре не е. Тя е паметник на културата и трябва да говорим с НИНКН, защото и покривът е специален, а трябва да се оправи." посочи Лилия Недева.

Другата общинска болница МБАЛ "Св.Панталеймон" е в много добро финансово състояние. "Последно по програма ИТИ ще направят мобилни кабинети в Общините Марица и Родопи. Болницата има желание да разширят текущата сграда. Не смята, че икономически е добре да се слива Първа и Втора градска болница. има голяма вероятност "Св.Мина" да повлече надолу "Св.Панталеймон". ", каза ръководителят на дирекция „Здравеопазване“.

Другото важно нещо, което трябва да направят всички здравни заведения е да подготвят документи за енергийна ефективност. "Нужно е да направят паспортизация и да имат документация за кандидатстване за соларни системи. В момента единствено готовност имат "Св.Панталеймон", ДКЦ-2, ДКЦ 5 и може би Психодиспансера. Другите нямат и следва да си подготвят документите за програми по енергийна ефективност.", каза Недева.

Main Menu