Местни сортовете и класически блендове на щанда на ВИ „КАМЕЯ“ в Стария Пловдив

11 Май 2024 10:12

Великолепни вина от сортовете Ризлинг, Рубин, Мавруд и Врачански мискет представя ВИ „Камея“ по време на Дефиле „Вино и гурме“ в Стария град.

 

През миналата година винарната на Кирил Мързев създава Ризлинг от лозе с първо плододаване от Северна България. Именно виното от Ризлинг е сред новостите, които представя винопроизводителят на гостите на Дефилето „Вино и гурме“ в къща Хиндлиян в Пловдив.

 

На щанда на ВИ „Камея“ посетителите ще могат да дегустират и вина от местните сортове – Рубин, Мавруд и Врачански мискет, от които в Пловдивския регион се получават прекрасни вина.


„Предлагаме и класическите купажи от Мерло и Сира в розов и червен вариант в най-романтичната според нас къща в Стария Пловдив – Хиндлиян. Тук най-вълнуващи за нас са срещите с почитателите на виното. Те ни зареждат с удовлетворение, оптимизъм и желание да продължаваме да работим, за да споделяме страстта към виното“, споделя Кирил Мързев. Той допълни, че в семейния проект, който са създали, са събрани непоправими оптимисти, а голямата им гордост е лозе, което отглеждат с много любов, но и с „кървава пот“. „Дотолкова сме оптимисти, че преди 3 години насадихме в Радомирско нашето първо лозе и наесен се надяваме да берем първата му реколта. Кацнали на южен склон със 700 м надморска височина, нашите млади лозички се радват на прекрасна гледка към цялата котловина и заснежените върхове на Рила и Витоша“, разказа Кирил Мързев.

Винарят коментира, че създадените от него вина го сближава и прави съпричастен с хората и техните емоции. „Толкова е хубаво, когато виждам влюбените погледи на двама млади, които си прошепват: „Това ще си го отворим на нашата годишнина, нали, мило?“. В същото време на щанда в къща Хиндлиян се чува елегантна дама, която отпивайки вино с усмивка на лицето, заявява категорично: „Достатъчно зряла съм, вече пия само хубаво вино!“, а спрели се в близост млади хора след няколко минути започват да си разменят шеги и прегръдки, сякаш са стари приятели.

„Виждате ли защо си струва да създаваш вино и да го споделяш на фестивали! Направеното с любов, винаги носи щастие у хората, усмихва ги. Това е смисълът на нашия труд и удовлетворение от работата“, споделя Кирил Мързев.

ВИ „Камея“ създава „занаятчийско“ вино. „Харесва ни този подход на едновремешните майстори, изработвали лично от началото до края всяка глинена паница, всяко ковано саханче като уникално свидно творение, излязло от ръцете им. Правим червените си вина с „потопена шапка“ и не ги филтрираме. Работим с минимална намеса в процеса на винификация, за да изявим това, което слънчевите лъчи, земята и нашите грижи са натрупали в гроздето. Природата е съвършена, защо да се опитваме да я модифицираме? Просто се опитваме да съхраним хармонията от общуването с нея в бутилка“, казва Кирил Мързев.


Винарска изба „Камея“ e семеен проект с около 8 000 бутилки годишно производство, което се предлага в специализирани магазини в София, Пловдив, Варна, Русе, Добрич, Разлог, както и онлайн.