Местят учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника заради ремонт

20 Ное 2023 16:35

От началото на втория срок на учебната 2023/2024 учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив ще провеждат учебните си часове в други училища на територията на града. Преместването се налага заради предстоящия ремонт на сградата на гимназията, която получи финансиране от 6 млн. лв. по различни програми на Министерството на образованието и науката (МОН) и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" и средно училище „Св. Климент Охридски“ ще са двете училища, които ще приемат 1092 ученици до края на ремонта, който се очаква да завърши до края на лятото следващата година. Двете училища са избрани като най-подходящи след разговори с родителите и учителите.

На работна среща между кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова и директорите на учебните заведения бяха обсъдени и подробности по преместването. 16 паралелки 8. и 9. клас ще учат в средно училище „Св. Климент Охридски“, а 26 паралелки 10., 11. и 12. клас в гимназията по механотехника.

Директорката на гимназията по електротехника Камелия Стоянова поясни, че с оглед безопасността на учениците се налага преместването им в други учебни заведения. Тя сподели, че общественият транспорт, с който пътуват деца от съседни населени места е основен проблем за училищата в Пловдив.

След приключване на ремонтите Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще се превърне в център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Паралелно с това ще бъде ремонтирана основната й сграда, където ще бъде подменена парната инсталация, ще има нова ел. инсталация, която се проектира в момента, саниране на сградата, подмяна на прозорците и боядисване. По програмата на МОН в училището ще бъде изграден и нов физкултурен салон.

Main Menu