Иван Петков: И тази година няма да бъде открит зоопаркът, а процедурата за стадион Пловдив няма да стартира

29 Ян 2019 19:31

 

„Групата съветници на БСП – Пловдив, няма да подкрепят Бюджет 2019 на утрешната сесия”, съобщи на пресконференция днес председателят на социалистите в местния парламент Николай Радев.

Той представи политическата позиция на БСП в града и основанията за негативен вот. Според него основен недостатък е разминаването на заявените приоритети с финансовите разчети. „Управляващите декларират, че най-важните за тях дейности са свързаните с културата, образованието, инфраструктурата и опазването на околната среда; с успешното реализиране на проекти, финансирани със средства от европейските фондове и програми”, цитира Радев и подробно се спря на параметрите от бюджета, които доказват, че това не е така. По думите му приходната част е умишлено „раздута” с цел да се проведат обществените поръчки за заложените обекти. Така ще бъде отчетено, че кметът изпълнява управленската си програма. Изпълнението и окончателното завършване на обектите обаче остава с неясен времеви хоризонт. „Това се отнася за големите инфраструктури обекти, за митологичния вече проект „Модър – Царевец”, за пробива под гарата, за бул. „Северен”, за стадион „Пловдив”, даде примери Николай Радев. Той бе категоричен, че образованието само илюзорно е важно за управляващите. „Вярно е, че делът на разходите за училища, детски градини и учебни центрове е най-голям в бюджета. Фактически обаче това са делегирани от държавата дейности и администрацията само разпределя средствата за издръжка под формата на заплати за учители и персонал. Планираните суми за ремонт и поддръжка на образователната инфраструктура са нищожни на фона на твърдението, че образованието е приоритет”, изтъкна лидерът на социалистите в местния парламент. Той се спря и на капиталовата програма, която в сравнение с миналата година отразява занижени амбиции. „През 2018 бяха планирани 78 млн.лв. за капиталови разходи. 48 млн. лева е размерът на неизпълнението им. Тази година са 56.9 млн.лв. и това не е случайно, подчерта Николай Радев и попита реторично: Какво като залагат над 10 млн.лв. за бул. „Северен”, след като няма планирани средства за необходимите в случая отчуждителни процедури на терени?”. По отношение на културата в бюджета на европейската столица на културата той се изрази метафорично така: „Прилича на Вавилонската кула от откриващото събитие – бързо се строи, бързо се демонтира и след нея нищо, освен финансови следи към София”. Във връзка с другия приоритет на местната власт в Пловдив – средства по европейски програми и проекти, Николай Радев цитира данни, които поставят Община Пловдив на 15-о място. „По този показател на глава от населението града ни се нарежда след Габрово, Враца, Ловеч, Плевен, Разград, Шумен и дори след Монтана”, посочи той. В заключение Радев подчерта, че Бюджет 2019 на Община Пловдив е бюджет на статуквото, който отразява някакви виждания на управляващата клика, но след него нищо не остава за древния и вечен град. „Затова ние, социалистите, няма да го подкрепим”, акцентира Николай Радев.

 

Финансистът на групата Петя Манева допълни, че Бюджет 2019 е бюджет на Иван Тотев, но не и на пловдивчани. Тя подробно анализира приходната и разходната част пред медиите, за да заключи, че финансовата рамка е механично балансирана, но нереална. Тя прогнозира, че постъпленията няма да надхвърлят 290-300 млн. лв., тъй като планираните местни приходи са изкуствено завишени. По думите й от това ще пострада най-напред капиталовата програма. „83% от целия бюджет са разходи за заплати и само 17% са за инвестиции. Това е явен белег за ниския капацитет на администрацията в областта на бюджетната политика”, поясни Манева. Тя изрази съмнение, че планираните обекти, като кино „Космос”, Спортна зала „Дунав”, многоетажният паркинг в Район „Западен” и други, изобщо ще се случат.

Според доц. Ангел Иванов екологията също е неглижирана във финансовата рамка за 2019 година. „Проблемите с лошия въздух, със зеленината и тревните площи на Пловдив няма да бъдат решени, тъй като средствата за тях са в размер на нищожните 0.88% от общите разходи”, аргументира се той. По думите му лошото състояние на вътрешнокварталните улички е една от причините за праха, който дишат пловдивчани. „По наше предложение беше извършено обследване на кварталните улички, платено, реализирано и дотам. Резултатите отразяват критично състояние, но действия няма да последват”, смята доц. Иванов.

Десислава Йорданова засегна темата с липсата на културни пространства в Пловдив, които да дават възможност за събития и в студените месеци. „Затова културният ни календар ще се реализира главно в топлите месеци. А в най-скъпото съоръжение на територията на града – „Колодрума”, няма нито едно събитие, заяви социалистката. Нямаме зала за опера, а репетициите текат в един склад на края на града”, възмути се тя. По думите й класически фестивали се изместват за сметка на съмнителни по своята естетическа, образователна или възпитателна цел мероприятия. Такава е изложбата за откриването на инициативата „Европейска столица на културата”, в която платна рекламират еднополова любов.

Към критиките относно „Пловдив 2019” се присъедини и колегата й Иван Петков. Той припомни сагата с ремонта на Концертна зала, за който министъра на културата беше готов да осигури средства. „С решението си да бутат сградата на бившия Партиен дом ГЕРБ и подкрепящите ги партии стопираха напълно всяка възможност за ремонти на тази единствена в града ни зала за симфонични концерти и оперни постановки”, обясни Петков. От бюджетните параметри той заключи, че и тази година няма да бъде открита зоологическата градина, а процедурата за стадион „Пловдив” няма да стартира.

Огромната чиновническа армия в Община Пловдив не работи, но е удобна електорална маса, категорични бяха съветниците от БСП. В заключение те подчертаха, че всички политически сили в Пловдивския общински съвет, с изключение на БСП, са в колаборация с ГЕРБ, затова опозиционното им говорене тези дни изглежда фалшиво. Практиката от гласуванията в местния парламент показва, че важните за Тотев решения минават с техния вот.

Камилски дол

Main Menu