Мария Габриел: Пловдив успешно дигитализира културното си наследство, европроектът на библиотеката е пионер в Европа /снимки/

07 Май 2019 14:51

Пловдив трябва да пази духа и културата на града си, както и на България. Това заяви в Пловдив водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел, която посети НБ Иван Вазов. На посещението бяха още кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по култъра Александър Държиков, както и всички районни кметове и общински съветници от ГЕРБ.

Мария Габриел посети дигиталния център в НБ „Иван Вазов“, реализиран по проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, финансиран от Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. „Поздравявам Ви за дигиталния център, защото той изпраща много силно послание. Най-напред той изпраща послание за духа на Пловдив – винаги модерен, ценящ историята, но с поглед в бъдещето. Днес само 10 процента от културното наследство на Европа е цифровизирано. Вие по своему сте пионери, защото този проект ще позволи, цифровизирайки културното наследство на Пловдив, да излъчите много силен сигнал“, каза Мария Габриел. Еврокомисарят по цифровото общество и медиите в досегашната ЕК декларира, че ще продължи да работи за довършване на започнатата от нея преди месец първа по рода си инициатива за 3D цифровизация на културни паметници и артефакти в Европа.

Директорът на НБ Иван Вазов Димитър Минев показа как се сканират и обработват изданията за дигиталния архив. Мария Габриел дори сама сканира брой на вестник "Възходъ", който после беше качен в архива. Работниците в библиотека показаха и как се синхронизират с Гугъл. Служителите обясниха, че се обработват издания до 1944 година. Работата е бавна, защото не е само до сканиране на изданията, а обработка и описването им. Директорът Минев каза, че проблем са исканията за авторските права. Мария Габриел каза, че нова евродиректива дава повече права на библиотеките, които ползват издания за дигитален архив. Кандидатът за евродепутат каза, че едва 10 процента от литературата в Европа е дигитализирана. "Пловдив трябва да се гордее, че е един от малкото градове избран за този европроект за Европейското културно наследство.", каза Габриел. В библиотеката Мария Габриел разгледа и част от най-ценните експонати - пловдивско евангелие от 13 век., реч на Тодор Живко с лупа в кибритена кутия, енциклопедия на птици в цял ръст и ред други експонати.Мария Габриел, че се чувства чудесно в библиотеката. "С дигитализацият мястото трябва да стане интересно за младите. Те ще могат да разберат духа на българското литературно наследство. Дигитализацията ще помогне и в Европа да се докоснат до културата на Пловдив и България.", каза Габриел.Съвременните технологии дават възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство и туристите и хората по света да имат достъп до него. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев припомни, че проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“ бе официално признат за добра практика от Съвета на Европа, като бе включен в Европейската стратегия за културно наследство на 21-ви век.

Main Menu