ГЕРБ иска ЦИК да брои разписките от машините и да ги сравнява с протокола

25 Юни 2021 14:02

ГЕРБ иска ЦИК да проведе честни избори на 11 юли и да осигури честен вот на частичните избори в Благоевград. От партия смятат, че Комисията няма да може да изпълни промените в Изборния кодекс, които определи като "юридически абсурд, вследствие на политическо безумие, прието в противоречие на Конституцията на България". Нарушено е равното избирателното право, разделяйки секциите под и над 300 избиратели, което лишава едните избиратели от машини, започна за изброява Даниела Каназирева от ГЕРБ.

Преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки, посочи тя. Каназирева смята, че благодарение на промените в Изборния кодекс, предложени от Слави Трифонов и Демократична България, ни нареждат до страни като Венецуела, Индия и Бутан и даде за пример Германия, където машинното гласуване е премахнато заради рискове да бъде манипулиран софтуерът и още преди 10 години цяла Европа се отказал от гласуването с машини. ГЕРБ са категорични, че не се знае в чужбина на колко машини ще се гласува.

 

Те питат и кой ще поддържа машините за вота в Турция, как са избирани лицата - на свободен принцип ли? - като от партията на Бойко Борисов смятат, че това ще рискува вота. Над 11 000 машини - с 3000 технически лица, посочи още Каназиерва.

От ГЕРБ смятат, че България е поставена в ситуация, в която не може да организира изборния процес, което е следствие на Демократична България в стремежа да уклоничи на партията на Слави Трифонов са довели до отваряне на секции за ДПС в Турция и риск за касиране на изборите.

От своя страна Христо Гаджев попита получавал ли е Атанас Шарков,, показвайки снимка от фейсбук, симпатизант на ДБ, ключовете от софтуера на машините от ЦИК и модифицирал ли ги е.. още един въпрос зададе Гаджев - "Кой е Елехан" - гражданин от Венецуела, който с двама граждани на Коста Рика и Панама имат достъп да питат софтуера на машината и попита какво вършат в новия софтуер на машините и в Благоевград и на изборите на 11 юли.

Още не е ясно дали машините в Благоевград са сертифицирани - това на терен ли ще се случва, пита Христо Гаджев, посочвайки, че изборите са след 48 часа, а не се знае какъв софтуер ще бъде използван там.


ГЕРБ анализира и промените в ИК и смята, че ЦИК не е вкарало голяма част от тях, публикувайки правилата за изборите преди няколко дни и липсва указанието за кода на машините, който трябва да е в секциите. В заключение Христо Гаджев поиска ЦИК да гарантира и да излезе с нарочно решение, за да има нарочно броене на отрязъците на машините след гласуването.

Радомир Чолаков добави, че измененията в ИК ни поставят на електрическия стол, коментира думите на Цветозар Томов, че ще има саботажи на вота. Но най-големият саботаж е на партиите, които приеха промените и те са гласувани напук, смята той.


Предупредихме, че страната може да бъде изправена пред конституционна криза, когато не е ясно как ЦИК излиза с решение да се броят разписките , не е ясно за 11 000 машини кой го прави това, някакви техници, а секциите в Германия, Англия, Турция със 700 наети специалисти на място - знаят ли български. Държавата е изправена в ситуация на агония и се опитват да замажат ситуацията.

Искаме разписките да бъдат броени, за да са четсни изборите, категоричен е Чолаков. Той се обърна към Ива Митева - Изборния кодекс беше неин, да помогне на състава на ЦИК да брои разписките. Даниела Каназирева поиска ЦИК да спази изборния кодекса да брои разписките и да ги проверява като съдържание и да ги сравнява с протокола, защото ако това не се случи съмненията ще останат .

Софтуерът във времената, в които живеем, далеч по-лесно може да се манипулира, категорична е тя. Каназирева попита и разписките от чужбина и протоколът на флашка ли ще се изпращат. Кодът, който трябва да се публикува на видно място от секциите, няма да се публикува. ЦИК не спазва закона за изборите в Благоевград, да не се случва и за балотажа и на 11 юли, призоваха още от ГЕРБ.