БСП

Жената на загиналия майор Терзиев: Генералите и министърът искат да останат "сухи", ама яко са нагазили до шия

18 Сеп 2021 16:24

Димитрина Попова, съпруга на загиналия пилот майор Терзиев, публикува свой коментар, след обявения резултат от разчитането на черната кутия в Русия. Според министър Панайотов летецът е загубил пространствена ориентация, което е довело до фаталния край.

С много болка и ирония Попова говори за липсата на „съвест, чест и достойнство“ в институциите и хората, които ги управляват.

Ето пълния текст на коментара и:

 

"А само аз ли виждам освен загуба на генералска ориентация и всякаква министерска такава? С цялото уважение към министър Панайотов и целият му "дипломатически" стаж, който за съжаление не излъчва много опит за поста, който заема, но този инцидент не подлежи ли също на разследване от Прокуратурата и не е в компетенцията на МО, за да дава крайни резултати.....? Кого пазим от поемане на отговорности и не се ли борихме за промяна???? Това министерство и подчинените му структури трябва да излъчват предимно чест и достойнство, а всъщност вече 5 месеца (обхващам и двата случая) слушаме всевъзможни лъжи. Надявам се Прокуратурата да работи и то във всички посоки, макар че не останах с такова впечатление след разговорите с разследващи прокурори... Затова пък нищо няма да "спестя" на обществото, защото всички тези държавни служители (министри, прокурори и генерали) са в негово обслужване. И както едни могат да дадат живота си за обществото, другите да си поемат отговорностите, съгласно длъжността, която заемат - конкретно визирам Министър (бивши включително) и началник на отбраната, както и командването на ВВС. А Прокуратурата да не спи!“

По-късно в свой допълнителен коментар Димитрина Попова добавя:
„Независимо къде е разчетена (кутията, б.р.), в нея няма нищо различно. Всички искат да останат "сухи", ама яко са нагазили до шия. А най-боли от липсата на съвест, чест и достойнство.“

Припомняме, че бойният изтребител МиГ-29, управляван от майор Терзиев се разби в Черно море по време на планирано учение. Почти три месеца разчитането на черната кутия беше блокирано, защото според командира на авиобазата в Граф Игнатиево ген. Русев тя трябва да бъде отворена единствено в Русия. Досега не се съобщава и името на офицера, ръководил фаталния полет.