Кметът на Нареченски бани е награден за денонощното си участие в гасенето на горския пожар от изминалото лято

07 Фев 2022 12:48

 

Кметът на асеновградското село Нареченски бани Димитър Бакалски с награда за участието си в гасенето на огромния горски пожар над населеното място, възникнал през изминалото лято. В продължение на 14 дни той е бил на разположение на кризисния щаб. За гасенето на пожара кметът Бакалски е осигурил общо около 700 кубика вода. Той заедно с членове от общинското Доброволно формирование "Асеневци" към община Асеновград буквално са влезли в местността, където е лумнал огънят.
"Гадаехме къде е, намерихме го на два часа път от Нареченски бани. Районът е трудно достъпен. В тези 15 дни сутрин съм ставал рано, а вечер съм се прибирал в тъмно и постоянно съм бил на разположение на щаба. Смятам, че бях изключително полезен, тъй като няма човек, който познава района по-добре от мен. Моята работа се състоеше в наблюдение, да организирам и водя доброволците, както и да подавам постоянна информация за работата на хеликоптера - къде има нужда да хвърли вода. А сутрин участвах в разпределението на хората на терен. Безкрайно съм благодарен на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев, който дойде два пъти тук. 14 дни наистина беше много страшно", посочи Бакалски.
През 2014 г. той е изкарал курс по пожарна безопасност. Това е деветият пожар, в гасенето на който участва кметът на Нареченски бани. И допълни, че в кметството му е оборудвано с всичко необходимо за оказване на помощ в случай на пламване на огън в гората или в жилищна сграда. Бакалски обясни, че при този пожар чрез снимане с дронове са събирали ценна информация как може да се стигне до определено място. "20 дни след като бяха загасени пламъците пак се запали на едно място. Една жена от село Косово ми прати снимки и ми съобщи, че там някъде пуши нещо. Ориентирах се по снимките и звъннах на пожарникарите. Те оставиха колата в Нареченски бани и тръгнаха към мястото - отне им повече от час да се изкачат нагоре", обясни кметът на селото.
Димитър Бакалски сподели, че е изненадан от връчването на статуетката от РДПБЗН - Пловдив и в същото време, че е станал дядо за втори път. Внукът му ще носи неговите две имена и някой ден ще му разказва, че в деня, в който е получил наградата, Димитър Бакалски - младши се е появил на този свят. В заключение кметът на селото отправи послание към жителите на цялата община. "Нека бъдем бдителни и отговорни, защото едно малко невнимание после води до големи пакости. Харчи се огромен ресурс. И отново накрая искам да изкажа благодарност към всички, които се включиха в гасенето на пожара", добави Бакалски.

Main Menu