Горски служители и полиция разкриха измама с дърва за огрев в село Красново

08 Ное 2022 14:03

 

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив са съставили акт за установено административно нарушение по Закона за горите на некоректен продавач на дърва за огрев. Нарушението е констатирано при съвместна проверка със служители от РУ на МВР Хисар по сигнал от кмета на село Красново за съмнителна продажба на дърва за огрев на местното население.
Проверяващите установяват, че на два адреса в селото, на купувачите са доставени много по-малко дърва от заявените и платени от тях количества. По данни от продавача са доставени съответно 6 пространствени кубически метра дърва на стойност 840 лева и 5 пространствени кубически метра за 700 лева. При измерването на дървесината се констатира, че действителните количества са в размер на два и 1,5 пространствени кубически метра. На единия от адресите не е предоставен превозен билет, за което е съставен акт на продавача за продажба на дървесина без превозен билет. Лицето, автомобилът и дървата са задържани от органите на МВР и е образувано дознание за измама. Платените суми от местните жители ще бъдат възстановени. Съвместната проверка е продължила и на следващия ден, като са проверени други адреси и са взети показания от местни жители на селото.
Горските инспектори от РДГ-Пловдив съвместно с Полицията за последния месец са извършили проверки на 9 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 14 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 397 ловци и 127 адреса на територията на дирекцията. За констатираните нарушения по Закона за горите са съставени 14 акта за установени административни нарушения, 10 от тях за съхранение на дървесина без превозен билет и без контролна горска марка и 4 за транспортиране на немаркирана дървесина без превозен билет.
Във връзка със зачестилите сигнали за измама с покупко-продажба на дърва за огрев на територията на страната, РДГ-Пловдив призовава гражданите при съмнения за злоупотреба да подадат сигнал за съдействие на тел. 112.
Проверките за спазване на горското законодателство продължават.

 

Main Menu