Творческо средище „Родна къща – Златю Бояджиев“ представи първата изложба на талантливо дете от община Брезово

05 Мар 2024 18:20


Творческо средище „Родна къща – Златю Бояджиев“ представи първата самостоятелна изложба на талантливо дете от община Брезово. На 2-ри март за първи път бяха представени шест от творбите на младата художничка Росица Паунова. Една от картините е вдъхновена именно от творчеството на великия български художник Златю Бояджиев. Изложбата ще бъде отворена за посетители в следващия един месец.
„Росица Паунова е едно страхотно дете. Ще започна с това, че е един от най-отговорните и активни самодейци на нашето читалище. Росица има голям потенциал, който трябва да подкрепим и се радвам, че днес сме тук всички заедно, за да я стимулираме. Роси, пожелавам ти никога да не губиш своята мотивация и музата винаги да бъде с теб в рисуването и в живота.“ сподели пред гостите Тони Шопова – секретар на читалището в Брезово и член на сдружението, което стопанисва къщата.
Творческото средище в едно от помещенията на двора, както и сдружението само по себе си, бяха създадени с идеята да съхранят и развиват културното наследство и традициите в община Брезово. Дейностите в тази посока започнаха официално още през изминалата 2023 г. чрез реновиране на къщата, обогатяване с автентични мебели и предмети, организиране на пленери и изложби, насочени към талантливи деца, закупуване на филми от златния архив на БНТ, чрез които посетителите на къщата да „чуят и видят“ най-голяма гордост на брезовци – художникът Златю Бояджиев. С цел обогатяване културния живот на града и общината, сдружението организира киновечери, демонстрации по рисуване и други събития.
Сред официалните гости на откриването бяха кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков и директорът на СУ „Христо Смирненски“ Милко Сарафов, които поздравиха Росица за нейния успех

Main Menu