БСП

Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата

18 Фев 2019 07:59

Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата. Възпоменание на 146-ата година от гибелта на Левски ще събере обществеността на Карлово. Церемонията в родния му град започва в 18 ч.
Час по-късно ученици от СУ "Васил Левски" ще изнесат спектакъла "Васил Левски - един неосъществен сценарий" в Народно читалище "Васил Левски - 1861", а Йотова ще бъде сред зрителите.

 

Възпоменателното отбелязване на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

Във възпоменателна церемония по повод обесването на Левски ще се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Петрич. В 18:15 ч. тя ще присъства на ритуала по полагане на венци и цветя в знак на почит към Апостола на свободата и ще произнесе слово.

 

Също днес Столичната библиотека и фондация „Въздигане“ ще представят новата книга на Николай Иванов „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“, заедно с документална изложба, свързана с последните разкрити документи за смъртта на Апостола. Откриването е от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

 С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2019 г, вторник, от 11 часа в Пловдив ще бъде отбелязана 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди това, в 10 часа, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.
Слово пред паметника ще произнесе Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив, а водещ на възпоменателното честване ще е актрисата от Драматичен театър – Пловдив – Мария Генчева.

От днес Драгоман ще има паметник на Левски. Той ще бъде официално открит в 11 часа.

 

Панихиди, поклонения и културни събития във връзка с отбелязването на 146 г. от гибелта на Левски са планирани още в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Стара Загора.

Воля
ВМРО

Main Menu