Разследват наводнението в Карловско

02 Сеп 2022 15:42

Започнало е разследване за причината за наводнението в няколко села в община Карлово. Засегнатите селища бяха посетени от прокурори от Окръжна прокуратура и Районна прокуратура-Пловдив.

Разследването, което се извършва от Национална следствена служба, е за евентуално извършено пестъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.

Областният управител Ангел Стоев заяви, че най-тежко е положението в с. Богдан, което е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него, са разрушени.

Тежко е положението и в с. Каравелово, силна вълна скъса мост, причинени са леки щети на отделни сгради, за радост няма пострадали хора. Предстои евакуация на майка с дете от селото, допълни Стоев.

 

На място са кметът на Карлово - г-н Емил Кабаиванов, ген. Деян Дешков – бригаден командир на 61-ва Стрямска бригада и гл. комисар Николай Николов – директор на ГД ПБЗН, които оглежда коритото на реката, тъй като очакваме втора висока вълна на р. Стряма и се надяваме да няма нови разливи.

 

По информация на ген. Дешков няма жертви и пострадали хора. В с. Богдан предстои евакуация на хората от три къщи, тя ще бъде извършена с военен хеликоптер, само чакаме времето да се подобри.


Помощ оказва и вертолетния авиополк, чакат се две военни лодки от Казанлък. С това се надявам, че ще успеем да обгрижим хората в с. Богдан, каза областният управител.

 

След като спре дъждът и водата се оттегли ще започне възстановяване и на инфраструктурата, ще бъдат направени огледи на пострадалите жилища.

 

По-спокойна е обстановката в останалите села Столетово и Розино.