Осем детски картини участват в благотворителна изложба в подкрепа на талантите на Община Марица

30 Мар 2024 09:00

 

Първа благотворителна изложба в подкрепа на талантите на Община Марица стартира с осем рисунки на деца от школата по изобразително изкуство „Шарена палитра“ към НЧ „Светлина – 1929 г.“ в Труд. В нея се представят творбите на Габриела Гъркова, Елена Хубенова, Емануела Каракашева, Константина Хубенова, Нанси Богданова, Станислав Станчев, Теодора Узунова и Теодор Кисимов, обединени под мотото „Община Марица – моят роден край“.

Първите две картини бяха откупени от кмета на Община Марица и председателя на Общинския съвет. Творбата на 8-годишната Теодора Узунова, изобразяваща храма „Св. Троица“ в Труд, впечатли Димитър Иванов, а рисунката „Параклис „Успение на Пресвета Богородица“ на Елена Хубинова завладя с индивидуалния си творчески почерк Виолета Христодулова.

„Идеята е да се подкрепят и популяризират школите, в които творят деца и да им се предостави пространство, в което да експонират своите произведения. Това е възможност подрастващите да бъдат мотивирани да разкрият своя потенциал“, коментира заместник-кметът по образование и здравеопазване Анелия Симеонова. Тя уточни, че стартирането на инициативата ще даде възможност да бъдат подкрепени талантливи деца от общината, които се занимават с изкуство и спорт.

Детската школа по изобразително изкуство „Шарена палитра“ при НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд се посещава от деца на възраст от 6 до 14 години. Техен преподавател е Катя Петлова, която е дългогодишен детски учител и е завършила магистратура по изобразително изкуство в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 5 години тя води заниманията по рисуване на младите таланти. В нея освен че творят, те се подготвят и за специализирани паралелки и гимназии по изобразително изкуство. Учениците посещават два пъти седмично занятията, което им дава възможност да реализират творческия си потенциал. Всяка година възпитаниците на Катя Петлова участват в регионални и национални конкурси, както и в благотворителни базари. Тази година усилено работят за предстоящите празници на с. Труд – на 1 май и в седмицата на Св. Дух, като се подготвят и за участия в конкурси, обявени в програмата на Министерството на образованието и науката.

Main Menu