XIX Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри Kукове-Раковски 2019

25 Фев 2019 16:20

 

19-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“ ще се проведе на 1 и 2 март в Раковски. Празникът започва от 18 часа на 1 март в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ , където фестивалът ще бъде официално открит и ще бъдат представени общинските колективи. На 2 март от 10.30 часа на площад „Европа“ в града ще се проведе състезателно дефиле, което ще завърши с парад.

 

26 са българските състави, сред които са и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен.
Тази година също се очаква международно участие. Два са съставите от чужбина потвърдили участието си , македонците от село Ресава общ.Кавадарци и италианците от остров Сардиния.

 

Жури от фолклористи и музиколози ще наблюдават играта и ще оценяват възможностите на съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми.  За победителите е осигурен награден фонд.
Публиката и участниците ще се веселят с оркестър „ Калофер“ .

 

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития не само в  община Раковски, но и в региона.  Фестът се провежда под  патронажа на кмета на община Раковски Павел Гуджеров.

 

Фестивалът се заражда по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от пернишкия фестивал организиран по-рано. Група  младежи, сред които и настоящия депутат Младен Шишков му  помaгат  да осъществи тази  идея, която се превръща  в традиция и оставя трайна следа в развитието на общината.
През 2000 г. се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, който се финансира от община Раковски. Същата година община Раковски става член на Федерацията на европейските карнавални градове (FEEC).
От 2002 г. Министерство на културата финансира проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски и фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 г. той вече е със статут на Международен фестивал.

Main Menu