Клуб по танци в Марково осъди НАП

09 Мар 2019 20:46

Инспектори под прикритие се включиха в народните танци на самодеен състав, за да хванат хореограф, който не издава касови бележки за по лев и петдесет. Акцията разгневи жители на пловдивското село Марково.
Съставен е акт на дамата, която данъчните са решили да проверяват и глобяват. Тя тогава водела репетицията в читалището в село Марково. Според НАП има нарушение на закона за данъка върху добавената стойност, което е предпоставка за прилагане на принудителна мярка - запечатване на обекта. Този обект може да бъде запечатан. Въпреки че много достоверни източни в НАП ни увериха, че до тази тежка мярка няма да се стигне, ако все пак това се случи, решението трябва да бъде обжалвано в 30-дневен срок.

 

"От 2 години членувам в танцовия клуб. Обикновена репетиция в понеделник. В 19 часа се появиха мъж и жена, подготвени за репетиция. Обясниха, че искаха да се включат. Представиха се, че са от НАП и поискаха документи защо събираме парите", каза потърпевшата танцьорка Елена Танчева от танцовия клуб "Лудория" пред камерата на "Събуди се".

 

Танчева обясни, че става въпрос за съвсем дребни суми. "Бяхме изненадани, тъй като нито развиваме търговска дейност, нито нещо подобно. Не знаем какво укриваме, но това е мнението на НАП", добави танцьорката.

 

"Актът е съставен върху клиента ми, която е извършител на нарушението. В акта е описано, че тя е изпълнявала свободна професия, за която е събирала пари, но не е издала документ. Глобата, ако не обжалва, я грози от 100 до 300 лв.", заяви адвокат Лидия Димитрова.

 

Димитрова каза още, че клубовете по танци не са създадени с цел да се печелят пари, а да създадат семейства, които обичат българското и да го съхранят.

 

"Събрахме 32 лв. за коледно тържество, а от НАП ги описаха парите като такси, които сме събрали. Не сме издали касов бон, но наложиха глоба от 3000 лв. Спечелихме делото и сега НАП ще трябва да ни заплатят разноските по това дело", добави танцьорката.

LGarden

Main Menu