Взехме си последно сбогом с голямата Пенка Стоянова

18 Авг 2019 12:59

Пловдив си взе последно сбогом с голямата Пенка Стоянова. Най-успешната баскетболистка на Пловдив си отиде от този свят в петък. Днес тя беше изпратена на поклонение в зала "Строител".

Легенди от различни спортове си взеха последно сбогом с голямата баскетболистка, като от София дойдоха и много нейни съотборнички в националния отбор. Присъставаха заместника-кмета на Пловдив Георги Титюков, директорът на дирекция Спорт и младежки дейности към Община Пловдив Петър Зехтински, председателя на федерацията по баскетбол Георги Глушков, кмета на Карлово Емил Кабаиванов, който заяви, че новата спортна зала в училище "Васил Левски" ще носи името на Пенка Стоянова.

На поклонението присъстваха и спортни легенди като Петкана Макавеева, Ваня Дерменджиева, Каспар и Цанка Симеонови, Христо Бонев. Баскетболният деятел Станко Стоянов, който е бил свидетел на цялата кариера на голямата Пенка Стоянова от самото и начало. 

Венци поднесоха пловдивските спортни клубове. 

Съболезнователни речи пред събралите се опечалени произнесоха кметът на родния град на Стоянова Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на БФБаскетбол Георги Глушков и един от историографите на баскетбола в България Станко Стоянов.

Д-р Кабаиванов обяви, че една от новоремонтираните зали за баскетбол в Града на розите ще носи името на наречената Царицата на баскетбола Пенка Стоянова.

Родена на 21.01.1950 г., в град Карлово, баскетболната й визитка е повече от впечатляваща. С изявите си по терена, с усмивката си, с позитивността и съветите си тя остави огромна незаличима диря в сърцата на всички баскетболни фенове не само у нас, но и в Европа и света.

 

С националния екип е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва, СССР, през 1980 г., и бронзова от Игрите в Монреал, Канада, през 1976 г. Участва в 8 европейски първенства. Сребърна медалистка е на шампионата във Варна, България през 1972 г. и бронзова от Клермон Феран през 1976 г. Има 8 първи места от участие в 12 балканиади и още 2 трети места на младежки фестивал и универсиада. Три пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) е включена в сборния отбор на Европа, на който е и капитан. Има второто място на световния фестивал в Лима, Перу, през 1973 г. и в световните игри на турнира ,,R. W. Jones” в Тайпе, Тайван, през 1983 г. с втория отбор на Италия.

 

Трикратна шампионка на България с отбора на ,,Марица“ (Пловдив) през 1971, 1973 и 1974 г. с треньор Тенчо Начев. По четири пъти е сребърна и бронзова медалистка в първенството на България по баскетбол. С родния си клуб е и два пъти финалист за купа ,,Лиляна Ронкети“ – през 1979 г. и 1980 г. В националния отбор има записани 580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури, а от 1974 г. до 1981 г. е капитан на представителния женски национален тим, в който е включена за първи път за Световното първенство в Прага, Чехия, през 1967 г.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 до 1983 г. е състезател на италианския ,,Рома“. Включвана е в символичните петици на Европа от вестник ,,Кориере дело спорт“. През 1969 г. е наградена лично от президента на Италия на големия международен турнир в Авелино. Два пъти е избирана за спортист №1 на годината на Пловдив През 1985 г. в нейна чест се организира за първи път бенефисен мач между националния тим на България и сборен отбор на Европа.

 

Почетен гражданин на град Карлово от 1985 г. и на град Пловдив от 2000 г. Тя е сред факлоносците на олимпийския огън за игрите в Атина, Гърция през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.

 

LGarden

Main Menu