БСП

22-годишният Бернал спечели Тур дьо Франс

27 Юли 2019 20:10

22-годишният колумбиец Еган Бернал от отбора на Ineos спечели тазгодишния Тур дьо Франс и стана най-младият победител от 110 години насам. Освен това той е първият колумбиец с победа на Обиколката на Франция.

Състезателят от Южна Америка изкова победата си в последните два етапа, а утре му предстои парадното каране до столицата Париж, където ще бъде коронясан.

Втори остана миналогодишният първенец Герант Томас, който оформи двойната победа на Ineos още в първата година на бившия отбор на Sky с името на новия спонсор.

Французинът Жулиен Алафилип, който носеше жълтата фланелка до вчера, остана пети в крайното подреждане.

Днешният 20-и етап беше съкратен от 130 км на 59,5 км, като причината бяха неблагоприятните условия, които принудиха организаторите да прекратят преди финала и вчерашния етап.

Заради кратката дистанция етапът премина на много висока скорост още от старта. 33-километровото изкачване до Вал Торен също премина при високо темпо, налагано от състезателите на Jumbo Visma, които успяха да "качат" съотборника си Стивън Крайсвайк до третото място в крайното класиране.

Победата в етапа, чийто финал беше на 2365 метра, спечели Винченцо Нибали от Bahrain-Merida с време 1:51.53 часа.

 

Втори се нареди Алехандро Валверде от Movistar, който изостана с 10 секунди. Подиума допълни съотборника му Микел Ланда, на 14 секунди.

Четвърти и пети финишираха Бернал и Томас, като при пресичането на финалната линия уелсецът прегърна своя млад съотборник и с усмивка го поздрави.

Така Тур дьо Франс се оказа повече от успешен за отбора на Ineos, който загуби лидера си Кристофър Фрум няколко седмици преди старта на надпреварата. Британецът катастрофира тежко по време на тренировка на критериума Дофине и в момента се възстановява.

Кауза Пловдив
Георги Колев
СДС
LGarden

Main Menu