Барселона се справи с Виляреал и отново е на върха

03 Дек 2018 08:25

Испанският шампион Барселона пречупи с 2:0 гостуващия Виляреал в схватка от 14-ия кръг на Ла Лига. Жерард Пике (36) и Карлес Аленя (87) зарадваха публиката на "Камп Ноу". Суперзвездата Лионел Меси блесна със страхотна асистенция за второто попадение на Барса. С успеха "синьо-червените" временно се изкачиха на първа позиция преди мача на Севиля.

 

Ернесто Валверде замени контузения Луис Суарес с Усман Дембеле. Възстановеният Филипе Коутиньо получи по-офанзивна роля в близост до Лионел Меси. Артуро Видал също се сдоби с титулярно място при отсъствието на Артур. Хави Кайеха разчиташе в атака на Жерард Морено, подкрепян от Саму Чаквуезе, Пабло Форналс и Сантиаго Касорла.

Двубоят започна с добра атака на "жълтите". В третата минута Саму проби отдясно, показвайки добра линейна скорост, последва центриране в малкото наказателно поле, където Марк-Андре тер Стеген нямаше проблеми.

В осмата Дембеле зарадва публиката на "Камп Ноу" с канонада от финтове по десния фланг. Френският национал си поигра с левия бек и в крайна сметка центрира, но не намери съотборник. Минута по-късно Лео Меси завъртя топката от 19 метра, тя тупна коварно и затрудни Серхио Асенхо, който изби в корнер.

В 12-ата Ла Пулга получи добра възможност от пряк свободен удар, ала изстрелът му от 20 метра не се получи, неутрализиран от стената. В 13-ата Жерард Морено се измъкна от Жерард Пике и Клеман Лангле, за да удари греда. Френският защитник не се ориентира при тупкащата топка, испанският нападател успя да се пребори с тяло и стреля, насочвайки в близката греда. В 17-ата Иван Ракитич шутира доста опасно от 21 метра и кълбото почти облиза лявата греда на вратата на Асенхо.

"Подводницата" предприе защитна стратегия и хвърляше много усилия в покриване на пространствата пред наказателното поле. "Блаугранас" разиграваха продължително и рядко успяваха да завършат нападенията си. В 23-ата Дембеле измисли нещо нестандартно, макар че стигна до топката с помощта на късмет. Номер 11 реши да стреля от границата, а вратарят на валенсианци отгатна посоката.

В 27-ата Меси си изработи нарушение на около 25 метра от голлинията. Този път аржентинецът прехвърли стената, но не надхитри стража на гостите. В 31-ата "лос кулес" съумяха да разкъсат защитния блок с поредица от пасове с едно докосване. Видал, Меси, Коутиньо и Жорди Алба участваха в атаката, топката беше центрирана към Дембеле, който намери коридор за шут, но кълбото беше спряно малко пред голлинията.

В 36-ата Жерард Пике откри резултата след изпълнение с глава. Дембеле центрира отдясно и каталунският защитник надхитри Алваро Гонсало във въздушната схватка, за да насочи в мрежата от шест метра - 1:0. В 39-ата Асенхо направи невероятно спасяване след изстрел на Меси. Дембеле се отличи с добър рейд, потърси Алба, който подаде към Меси, а при шута на Лео към близката греда стражът изби от самата голлиния.

В 47-ата Меси центрира отдясно, Артуро Видал хитро прескочи топката, за да се получи удар към вратата. Вратарят Асенхо внимаваше и изби. Флагът за засада не беше вдигнат, а положението беше спорно. В 50-ата Марио Гаспар нахлу отдясно и центрира за включилия се Ману Тригерос, но Иван Ракитич легна на пътя на топката и прекъсна акцията на гостуващия тим. Минута по-късно Пике удари с дланта си лицето на Жерард Морено. Съдията прецени, че контактът не е достатъчен за нарушение, а и защитникът водеше топката.

Момчетата на Валверде намалиха темпото през второто полувреме, може би и поуморени от мача в Айндховен през седмицата. В 67-ата минута Кайеха предприе офанзивна смяна, пускайки Карлос Бака вместо Тригерос. В 69-ата Санти Касорла стреля от 25-метров пряк свободен удар и топката прелетя опасно над гредата.

Виляреал изнесе играта по-напред и търсеше начини да превземе вратата на Тер Стеген, но така и не стигаше до удари. В 77-ата позагубилият се Коутиньо си освободи пространство за изстрел, фалцира топката към далечната греда, но не я насочи прецизно - аут.

 

В 87-ата Лео Меси изпъкна с брилянтна асистенция. Аржентинецът възхити публиката и специалистите с подаване между четирима "жълти" футболисти, извеждайки резервата Карлес Аленя. Младият халф на каталунците изскочи сам срещу вратаря и технично копна топката за 2:0. В добавеното време Меси можеше и да се разпише, но Асенхо се справи с ниския му удар.

Барселона успя да извоюва преднина от три точки пред един от основните си конкуренти Атлетико Мадрид. В средата на идната седмица са реваншите за Купата на краля, което ще позволи на голяма част от футболистите да си починат. Идната събота предстои дерби на Барселона срещу Еспаньол./sportal.bg

Main Menu