Барса и Реал оставиха развръзката за реванша

07 Фев 2019 00:13

Отборите на Барселона и Реал Мадрид завършиха 1:1 в първа схватка от 1/2-финалите за Купата на краля, играна пред 92 008 зрители на "Камп Ноу". Лукас Васкес даде ранна преднина на гостите с попадение в шестата минута. В 57-ата Малком изравни. Лионел Меси се появи в игра в 63-ата и показа, че е възстановен от травмата си. Тимът на Сантиаго Солари изглеждаше по-подготвен за дуела през първото полувреме, макар "синьо-червените" да удариха греда. След почивката барселонският отбор игра по-силно, но не създаде достатъчно голови опасности. Реваншът е след три седмици в испанската столица.

Лионел Меси остана извън стартовия състав на каталунския тим, въпреки че асистентът на Ернесто Валверде заяви, че е готов на 100%. Малком зае неговото място в атакуващо трио с Луис Суарес и Филипе Коутиньо.
Марсело и Маркос Йоренте започнаха като титуляри. Офанзивната тройка на европейския шампион беше без Гарет Бейл: Лукас Васкес, Карим Бензема и Винисиус Жуниор.

В рамките на петата минута двата тима създадоха напрежение пред двете врати. Първо, Йоренте шутира от 19 метра, а Марк-Андре тер Стеген изби колебливо. При последвалата контра Луис Суарес тръгна уверено напред и трябваше да изведе Малком, който излизаше сам срещу Кейлор Навас. Уругвайският стрелец обаче се замота с топката и я загуби.

Секунди по-късно гостите от "Сантиаго Бернабеу" излязоха напред в резултата. Винисиус центрира към далечната греда, където Жорди Алба не прецени летежа на топката и позволи на Бензема да застигне кълбото. Френският нападател се възползва от ситуацията и подаде към вратарското поле, където Лукас Васкес изпревари Клеман Лангле и чукна технично към далечния ъгъл - 0:1.

Каталунският тим действаше припряно и често бъркаше в уязвими позиции. В 13-ата Иван Ракитич сгреши при изнасянето на топката и даде отличен шанс за нов гол на мадридчани. Винисиус и Бензема се втурнаха фронтално към наказателното поле и сякаш си попречиха. Бразилецът реши да шутира и беше спрян от Жерард Пике. В 18-ата Коутиньо загуби владението и създаде условия за нова брилянтна контра на гостите. Винисиус не взе правилното решение и спечели само корнер.

В 20-ата Луис Суарес изведе Малком на ръба на засадата. Бразилският бързак изскочи сам срещу Навас и загуби директната битка. Малком избра да търкулне топката и костариканецът плонжира, за да избие. След ситуацията беше регистрирана засада, а повторенията показаха, че такава по-скоро няма. В 23-тата Винисиус пак изостри атаката, подаде към точката на дузпата, където Тони Кроос беше сам, но не се ориентира.

В 27-ата Малком центрира от статично положение, Пике стигна до топката и стреля над гредата. В 31-ата Малком изведе Семедо, който не успя да вкара от малък ъгъл. В 32-ата Малком центрира от поредно статично положение - от първа греда Ракитич насочи с глава и нацели напречната греда. Получи се страховита контра в "бяло". Винисиус проби отляво и пусна успореден на голлинията пас, който не намери Бензема.

В 35-ата Малком се измъкна между трима в наказателното поле и подаде към Луис Суарес. Лучо прекрасно завъртя топката към десния ъгъл на Навас. Стражът на Реал се разтегна и направи майсторско спасяване. Като цяло каталунците се поокопитиха във втората част на полувремето, но бяха силно раними при контри.

В началото на втората част от гостите от "Сантиаго Бернабеу" редуваха висока преса с прибрана игра и изчаквателна статегия. В 53-ата Коутиньо завъртя топката от 19 метра и я насочи покрай сглобката. Четири минути по-късно домакините изравниха резултата. Алба се стрелна напред и влезе в спор с вратаря Навас. Костариканецът изби, Суарес завъртя топката към празната врата, но нацели близката греда. Отскочилата топка попадна у Малком, който реализира от далеч нелека позиция - 1:1. Любопитното е, че веднага след гола съдията Матеу Лаос извади жълт картон на Жорди Алба, явно заради реакция.

В рамките на 63-ата минута двамата треньори направиха по две смени, като в игра се появиха звездите Лионел Меси и Гарет Бейл. Лео веднага изостри нападенията на "блаугранас". На няколко пъти той тръгна смело напред, но беше спиран преди да шутира. В 70-ата той получи възможност за попадение от пряк свободен удар. Аржентинецът стреля в стената от около 22 метра. В 77-ата резервата Карлес Аленя овладя чудесен пас от Меси, но избора му беше лесно предвидим и ударът беше блокиран.

В 81-ата Тер Стеген излезе прекалено рисковано, за да пресече извеждащ пас към Каземиро. Германският страж изби към съперников футболист. Топката стигна до Гарет Бейл, който се забави и допусна Нелсон Семедо да блокира удара, а Тер Стеген не беше подготвен за шут. В 83-ата Семедо догони топката на аутлинията, намери Меси, който обаче беше затворен в малко пространство от малък ъгъл и топката попадна в ръцете на Навас. В 86-ата Реал организира продължителна атака, а домакините бяха дълбоко прибрани. Нападението завърши с чудесна възможност пред Тони Кроос, предотвратена с отлично позициониране на Пике./sportal.bg