Барса измъкна трудно, но много важна победа като домакин

10 Мар 2019 01:15

Испанският първенец Барселона направи нова важна крачка към защитата на титлата след 3:1 у дома над закъсалия Райо Валекано в среща от 27-ия кръг на Ла Лига. Раул де Томас шокира 74 128 зрители на "Камп Ноу" с попадение в 25-ата минута. Жерард Пике (39), Лионел Меси (51 - дузпа) и Луис Суарес (82) направиха обрат, който донесе 19-а шампионатна победа за каталунците.
С успеха момчетата на Ернесто Валверде възвърнаха преднината си от седем точки пред втория Атлетико Мадрид и временно се откъснаха на 15 пред Реал Мадрид. Лионел Меси пък се изкачи на второ място във вечната ранглиста на Барса по брой мачове в Примера дивисион. След четири дни на "Камп Ноу" пристига Лион за мач реванш от 1/8-финалите в Шампионската лига.

Филипе Коутиньо измести Усман Дембеле в триото с Лионел Меси и Луис Суарес. Самюел Юмтити оформи централна защитна двойка с Жерард Пике. Мигел Анхел - Мичел подреди 5-4-1 с изнесен в предни позиции голаджията Раул де Томас.

Гостите от "Вайекас" започнаха агресивно. В петата минута съдията не видя как Пике хваща с ръка откъсващия се Де Томас. Ситуацията не беше ревизирана с ВАР, тъй като се случи извън наказателното поле. Минута по-късно Луис Адвинкула центрира към далечната греда, където Де Томас не успя да овладее на гърди, а иначе беше изпуснат.

В деветата стражът на "пчеличките" Столе Димитриевски улови топката извън очертанията на наказателното поле, заради което последва нарушение встрани от вратата. Меси центрира, никой не игра с високата топка, а секунди по-късно защитник изпревари Коутиньо. След смелото начало кастилският тим се дръпна назад и "лос кулес" поеха инициативата.

В 18-ата Луис Суарес изненада с далечен удар, при който топката се завъртя коварно към далечния ъгъл и мина опасно покрай гредата. В 20-ата Нелсон Семедо нахлу в наказателното поле, вратарят излезе бързо и накара португалеца да върне назад, където не намери съотборник. В 23-ата Артуро Видал видя Меси, аржентинецът се измъкна на ръба на засадата и върна назад за Коутиньо. Бразилецът стреля слабо от отлична позиция и не затрудни вратаря.

В 25-ата Райо наказа шампионите на контраатака. Раул де Томас получи отляво при голямо пространство пред себе си. Въпреки че имаше трима бранители срещу себе, играчът, който е собственост на Реал Мадрид, замахна два пъти и нанесе безжалостен удар от 19 метра, пращайки топката до далечната греда. Марк-Андре тер Стеген се хвърли, но не достигна до топката - 0:1.

В 30-ата Пике беше оставен да стреля с глава от седем метра, но не се ориентира добре и насочи неточно. Две минути по-късно Меси и Суарес комбинираха, уругваецът потърси подаване към Лео, но топката се отклони от крак на защитник.

В 39-ата каталунците изравниха след статично положение. Меси центрира, Пике се отскубна и засече с глава на първа греда. Вратарят закъсня с реакцията си и бранителят насочи необезпокоявано - 1:1. В 45-ата Меси направи рейд в наказателното поле, но точно преди да стреля защитник се намеси.

Второто полувреме стартира със спорна дузпа за домакините. Семедо направи поредно силно включване отдясно, финтира Жорди Амат и падна. Повторенията не показаха добре дали има контакт при посягането на каталунския бранител. Съдийският анализатор на Marca Андухар Оливер изрази мнение, че има контакт и затова дузпата е справедлива. При дузпата Меси финтира вратаря и с леко насочване отбеляза за 2:1.

В 59-ата Суарес подаде към Коутиньо наляво, той свали към Меси на дузпата, а ударът на Ла Пулга беше точен, ала не достатъчно силен. В 66-ата резервата Посо получи чудесна отбита топка, но шутира встрани от около 17 метра. В 69-ата Меси копна топката над стената, но защитник предвидливо притича и изби пред голлинията. В 73-ата Луис Суарес хитро си поведе в наказателното поле, ала намери точно продължение в опит да подаде към Коутиньо.

В 80-ата Ернесто Валверде предприе защитна смяна: пусна Иван Ракитич вместо Коутиньо и смени схемата на 4-4-2. В 82-ата домакините реализираха трети гол, който изпепели интригата. Попадението падна след ново включване на Семедо отдясно и върната топка. Ракитич асистира за Луис Суарес, който се разписа с технично насочване от шест метра за 3:1.

В сряда вечер Барса посреща Лион след 0:0 в първата среща от 1/8-финалите в Шампионската лига./sportal.bg