Арсенал записа много труден, но важен успех и отново е в топ 4

16 Апр 2019 10:50

Отборът на Арсенал се завърна в топ 4 на временното класиране в Премиър лийг, след като победи с 1:0 Уотфорд на “Викъридж Роуд” в двубой от 34-ия кръг на Премиър лийг. Голът за гостите отбеляза Пиер-Емерик Обамеянг в 10-ата минута, след като се възползва от грешка на вратаря на Уотфорд Бен Фостър. Домакините играха почти цял мач с човек по-малко, след като Трой Дийни получи червен картон. Така "артилеристите" събраха 66 точки и изместиха от четвъртото място Челси по голова разлика. Арсенал също така успя да запише първа "суха" мрежа при гостуванията си през този сезон.

Мениджърът на Арсенал Унай Емери направи шест промени спрямо титулярния състав от победата над Наполи в първия 1/4-финал за Лига Европа. На терена от първата минута започнаха Бернд Лено, Хенрик Мхитаян, Алекс Иуоби, Шкодран Мустафи, Гранит Джака и младия Константинос Мавропанос, за когото това ще е дебют като титуляр във Висшата лига.

Домакините започнаха силно и принудиха Бернд Лено да се проявява след удар на Андре Грей още във втората минута. Уотфорд установи контрол над играта и натика Арсенал в собствената му половина. Така се стигна до 10-ата минута, когато след кошмарна грешка на стража на Уоттфорд Бен Фостър при изнасянето на топката се стигна до откриване на резултата от Пиер-Емерик Обамеянг. Топката беше върната към Фостър, който подцени ситуацията, топката рикошира в тялото на ганаеца и влезе във вратата.Кошмарът за “стършелите” не свърши с това.

Само минута по-късно капитанът на Уотфорд Трой Дийни беше изгонен за удар с лакът в лицето на Лукас Торейра. В 16-ата минута слисаните домакини можеха да получат втори гол, но Катхарт блокира удара на Обамеянг. В 20-ата минута Катхарт отново се озова в центъра на събитията, като негов силен удар беше спасен с крак от стража на гостите. Уотфорд натисна съперника, макар и с човек по-малко. Пред вратата на Лено стана доста напечено.

В 25-ата минута Лено бутна Грей в наказателното поле при изпълнение на корнер, но реферът подмина ситуацията. В следващата атака гостите имаха възможност, но Фостър акробатично спаси. В 32-ата минута Лено отново прояви класа при изпълнение на пряк свободен удар, изпълнен от Капу, който насочи топката в горния десен ъгъл.

Домакините продължаваха да играят активно в атака, макар Арсенал да овладя притежанието на топката в опит да успокои играта. В крайна сметка резултатът се запази до края на полувремето и двата отбора се оттеглиха при гол аванс за Арсенал.

Втората част започна със смяна в отбора на Арсенал, като в игра на мястото на Лукас Торейра се появи Месут Йозил. В 52-ата минута се откри добра възможност пред Обамеянг при едно прострелно центриране в наказателното поле пред Фостър, но нападателят на Арсенал не успя да достигне топката. В 57-ата минута Арсенал организира перфектна контраатака, завършила с центриране към Мхитарян. Арменецът стреля, но Фостър излезе напред и успя да отрази удара. В 61-ата минута гредата спаси Арсенал от попадение след удар на Адам Мазина извън наказателното поле.

С наближаването на края на мача атаките на домакините изглеждаха все по-малко опасни, а смените на Емери дадоха резултат и “артилеристите” не изглеждаха толкова уязвими. В 76-ата минута феновете на Арсенал изтръпнаха след като Лоран Косиелни получи удар при въздушен двубой с Айзък Съксес, но французинът продължи след намесата на медицинския щаб.

Десет минути преди края Уотфорд можеше да стигне до изравнително попадение чред Грей, но резервата Мейтланд-Найлс успя да изчисти. Две минути по-късно и Джака се показа в добра светлина в дефанзивен план. В 89-ата минута Матео Гендузи напредна от едното до другото наказателно поле, но подаването му към непокрития Йозил беше пресечено. В крайна сметка резултатът се запази и така Арсенал измъкна ценни три точки в борбата за топ 4. До края на сезона на Арсенал предстоят домакинства на Кристъл Палас и Брайтън, както и гостувания на Уулвърхемптън, Лестър и Бърнли./sportal.bg