Сензация: Анди Руис нокаутира непобедения Антъни Джошуа /видео/

02 Юни 2019 08:08

Тежката категория на професионалния бокс има нов крал. Това е мексиканецът Анди Руис младши, който сензационно нокаутира непобедения до този момент британец Антъни Джошуа в “Медисън Скуеър Гардън” пред изумените погледи на десетки хиляди в залата и милиони пред телевизионните екрани.

Изненадата може да се сравни с изумителния триумф на Бъстър Дъглас над Майк Тайсън през 1990 година. Преди мача Руис беше определян за тотален аутсайдер, но той демонстрира самочувствие като призова да не се правят изводи заради фигурата му, защото е адски бърз и опасен. Той доказа думите си безапелационно на ринга, като прати четири пъти в нокдаун съперника си и му отне трите шампионски пояса.

Джошуа първоначално прати опонента си в нокдаун в началото на третия рунд и изглеждаше сякаш ще поеме контрол върху събитията, но вместо това веднага последва нокдаун в актива на мексиканеца. Руис-младши засипа с комбинации от леви и десни крошета и регистрира втори нокдаун в рамките на рунда, като сериозно разклати британската суперзвезда.

В следващите три рунда темпото поспадна, но в седмия отново Руис-младши реши да рискува и се впусна в атака с леви и десни крошета срещу сваления гард на Джошуа, записвайки още два нокдауна. AJ се изправи, но обърна гръб на рефера на ринга Майкъл Грифин и не можа да отговори убедително на въпроса "Готов ли си да се боксираш", като изглеждаше съвсем неадекватен. Повторенията с подходящ звук показаха, че всъщност Джошуа е отговорил с "да" на въпроса, но след това не протестира срещу решението и не пожела да се оплаче, че битката е спряна преждевременно.

Логично последва отсъждане за ТКО, а Джошуа дори не протестира, защото явно не знаеше къде се намира, при което Руис-младши започна да празнува, а боксовият свят осъзна изключителната сензация. Мексико вече има своя първи шампион в историята на тежка категория, държащ поясите на WBA, WBO и IBF.

Следва моментален реванш между Джошуа и Руис, което допълнително ще размести фигурите на шахматната дъска в бокса и ще обърка сериозно плановете на промоутърите на AJ и на него самия.

В първия рунд Руис загатна как външния му вид е подвеждащ за способностите му, защото отново демонстрира колко бързо всъщност борави с ръцете си, особено когато противникът опитва ляв прав или комбинация. Мексиканецът отговаряше с комбинации от леви и десни прави и не се свенеше да контрира с опити дори за нокаутираща десница, макар да не записваше чисто попадение. Джошуа се задоволи само с два-три леви прави в целта, като личеше, че е решил да не разкрива картите си в самото начало на битката и да поддържа дистанция.

 

Руис пласира ляво-дясно кроше в началото на втория рунд, което трябваше да служи за аларма, че няма да е просто спаринг партньор в двубоя. Гардът на Джошуа бе нисък и той вероятно бе изненадан от скоростта на ръцете на опонента си, защото не се впускаше в атака и държеше да стои на висока дистанция. Шампионът намери лицето на съперника с ляво кроше и Руис веднага контрира със същото, макар без да има същата успеваемост.

Третият рунд беше забележителен, защото и двамата боксьори записаха нокдауни - първо Джошуа повали съперника си в самото начало и си помисли, че е спечелил двубоя, но не можеше да е по-далече от истината. Руис не само стана, ами и намери сили да върне нокдауна в размените от близка дистанция, когато шампионът търсеше завършващия удар. Джошуа се израви, но изглеждаше по-разклатен от мексиканеца - Джошуа го бе повалил с ляво кроше, но Руис записа два нокдауна след комбинации от леви и десни крошета. Само гонгът спаси шампиона във втория случай, като краката му бяха сериозно нестабилни след "изядените" леви и десни крошета.

 

В четвъртия рунд Джошуа предпочиташе просто да оцелее без да получи още от бомбастичните крошета на съперника и не смееше да поеме риск, като Руис опита да вкарва леви прави в тялото, но не стори достатъчно, за да поддържа напрежението.

Петата част бе по-добра за Джошуа, който изглеждаше, че се въззстановява след нокдауните, а и Руис му го бе позволил в предишните спокойни 180 секунди. Британецът мереше дистанция с левия си прав, а Руис опитваше да го ползва за попадения в тялото. 50 секунди преди края на рунда ляво кроше на Джошуа попадна право в целта, но мексиканецът не изглеждаше особено разклатен. Шестата част също беше равностойна, но Руис изглеждаше по-склонен да поема рискове и да опитва да запише попадения, докато Джошуа бе доста пасивен.

 

В седмия рунд отново шампионът бе пратен в нокдаун след комбинация от леви и десни крошета, а след това бе тотално изтощен и Руис го засипа отново с канонада от крошета, за да запише четвърти нокдаун! Реферът на ринга Майкъл Грифин отброи и въпреки че британецът се изправи, изглеждаше неадекватен и неспособен да продължи, поради което бе отсъден ТКО. Джошуа дори не протестира, защото не даваше признаци, че разбира какво се случва, а Руис заслужено триумфира пред шокирания боксов свят.

Main Menu